Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit mutat a BMI-index? Így számold ki, hogy fogynod kell-e!

default user icon
MME
Bizonyára sokat hallottál már a BMI-indexről, amely alapján kiszámolhatod, hogy mennyire vagy sovány, vagy elhízott. Hogy pontosan mit jelent a BMI és, hogyan számold ki, abban Fülöp Lili dietetikus segít.

A Body Mass Index (BMI), azaz a testtömegindex olyan értéket jelöl, amely segítségével kiszámolhatod, hogy a testsúlyod sok, kevés vagy éppen megfelelő-e a magasságához viszonyítva.

A számolás gyorsan elvégezhető egy képlet alapján: a kilogrammban mért testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével.

Például egy 170 cm magas, 65 kg-s nő esetében 65 : (1,7 x 1,7) = 22,49.

Az eredményt pedig az alábbi besorolás alapján értékelhetjük:

BMI testsúlyosztályozás:

< 16: súlyos soványság

16–16,99: mérsékelt soványság

17–18,49: enyhe soványság

18,5–24,99: normál testsúly

25–29,99: túlsúly

30–34,99: I. fokú elhízás

35–39,99: II. fokú elhízás

> 40: III. fokú (súlyos) elhízás

A példaként felhozott hölgy tehát a normál testsúly kategóriájába tartozik.

Elég-e minden esetben a testtömegindexet vizsgálni?

Sajnos nem feltétlenül, ennél azért árnyaltabb a kép. Például a sportolók vagy nagy izomtömeggel rendelkezők esetében nem ad teljes képet a BMI, hiszen nem tesz különbséget az izom- és testzsírtartalom között.

A képlet ugyancsak nem alkalmazható gyermekek esetében, ott az úgynevezett BMI percentilis táblázatot alkalmazzák, amely megmutatja, hogy az azonos nemű és életkorú gyerekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált egyénnek. Az 50-es percentilist vesszük átlagos testtömegindexnek, míg a 97-esnél nagyobb percentilis kóros elhízásra, a 3-asnál kisebb pedig jelentős súlyhiányra utal.

A BMI normál esetben segít abban, hogy mindenki saját magának kiszámolva, rendszeresen ellenőrizhesse a testtömege „állapotát”, de az egészségügyben is ez képviseli az irányadó értékeket, a 30 feletti a BMI, tehát az elhízott kategória már számos életmódunkkal összefüggő betegségnél (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség stb.) jelent hajlamosító tényezőt.

Táplálkozástudományi szempontból egy jó kiindulópontot jelent a BMI a dietetikusnak, a megfelelő következtetések és segítségnyújtás érdekében azonban érdemes tisztában lenni a testzsír- és testizom százalékos arányával, a visceralis (zsigeri) zsír mennyiségével vagy a különböző vérzsír értékekkel is, amelyek alapján személyre szabott tanács adható az életmódot illetően.

Fülöp Lili, dietetikus 

DIÉTÁZZ KÁPOSZTÁVAL - 7 NAPOS MINTAÉTREND! >>> 

LEHET FOGYNI CITROMMAL – MIT MOND A DIETETIKUS? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss