Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit kell tudni a cukorbetegek táplálkozásáról?

Sokakat ér váratlanul a hír egy-egy rutinvizsgálat után: cukorbeteg lett. Az ember hirtelen nem is tudja, mihez kezdjen, és főleg, mit egyen ezek után. Ehetünk-e kenyeret? Ihatunk-e tejet? Le kell-e mondanunk az édességekről? A leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni.
Inzulin, vércukorszint, diéta

Az inzulin ahhoz szükséges, hogy a táplálkozás során elfogyasztott szénhidrátokat, melyek az emésztés után szőlőcukor formájában keringenek a vérben, sejtjeink fel tudják venni onnan, és hasznosítani tudják.

Az inzulininjekció nélkül kezelt cukorbetegnél a napi szénhidrátbevitelt több alkalomra javasolt elosztani, mert egyrészt az inzulinelválasztást elsősorban a szénhidrátokból felszívódó glukóz fokozza, másrészt így kivédhető egyes inzulin-elválasztást serkentő vércukorcsökkentő tabletták túlzott vércukoresést eredményező hatása.

Az inzulinkezelés alatt álló betegnek azért kell diétáznia, mert a jelenleg alkalmazható inzulinkészítmények hatásgörbéje eltér az élettanitól, és a folyamatos inzulinhatást kell a megfelelő gyakorisággal ismétlődő szénhidrátbevitellel ellensúlyozni.

Szükséges az állandó diéta?

A diéta ebben az esetben egészséges étrendet jelent. A helytelen táplálkozási szokások elhagyása mellett, egy tudatos és rendszeres, egészséges étrend kialakítása javasolt, mely ugyanúgy tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, zöldséget, rostokat, gyümölcsöket – sőt még édességet is – megfelelő mennyiségben és arányban. Tehát nem kell lemondani semmiről, de fontos a mennyiség!

Aki lefogy, meggyógyul?

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség alapja az esetek 85-90 %-ában az elhízás, a betegség sokat javul a felesleges kilók leadásával, de nem gyógyul meg teljesen – hiszen a diagnózis felállításakor rendszerint már az inzulin-elválasztás zavara is fennáll. Viszont normál testsúly és egészséges életmód mellett a cukorbetegség szövődményeinek megjelenése és súlyossága csökken… ráadásul jobban is érzed magad a bőrödben!

Milyen kenyérfélét fogyaszthatnak a diabéteszesek?

Változtass a korábban bevésődött, ma már helytelennek tartott gyakorlaton, miszerint napi 3-5 (fehér) zsemlét lehet enni. A fehérlisztből készült zsemle helyett (bár kétségtelenül könnyű vele számolni, hiszen 1 db zsemle=30 g szénhidrát=150 kcal) sokkal előnyösebbek, és lassabb vércukor-emelkedést okoznak a teljes kiőrlésű, azaz korpát is tartalmazó kenyerek.

  • A speciális – szójás, sajtos stb. – kenyerek alig kevesebb szénhidrátot, ám több zsiradékot tartalmaznak, ezért energiában gazdagabbak - és így jobban is hízlalnak.
  • Jól laktat viszont a diétás búzakorpás kenyér, melyből 10 deka csupán 200 kcal-t tartalmaz.
  • Gazdagítsd étrendedet magvakkal, natúr müzlivel. Fogyaszthatsz Abonettet vagy Korpovit kekszet is.
  • Azt is fontos szem előtt tartani, hogy egy energiaszegény étrendbe csak napi 10-15 dkg kenyérféle fér bele!
Miért előnyösebb a durumtészták fogyasztása?

A szokásos száraztésztákkal szemben a durumbúzából készült tészták keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel, így alacsonyabb a glikémiás indexe. (A tészták az energiaszegény étrendbe maximum heti egy alkalommal illeszthetőek be köretként.)

Lehet-e tejet inni, tejterméket enni?

A tej fontos tápanyagforrás, cukortartalma mindössze 5 gramm deciliterenként. Célszerű a napi bevitel felét soványított tejtermékből (joghurt, kefír) biztosítani. Fontos tudni, hogy még a sovány, 12 %-os tejföl energiatartalma is igen magas, több mint kétszerese a joghurténak, ezért az energiaszegény étrendbe nehezen illeszthető be.

A sajtok szénhidráttartalma elhanyagolható, így nem emelik a vércukrot, de inkább a 20 % zsírtartalom alatti fajtákat válaszd (Óvári, köményes, Tenkes, Bakony stb.). Mivel azonban 10 dkg-nyi sajt körülbelül 300 kcal-t tartalmaz, aki fogyókúrázik, vacsorára csak 4-5 dekát fogyasszon.

Mennyi zöldséget ehet a cukorbeteg?

Minél kisebb energiatartalmú étrendre utalt egy cukorbeteg, annál inkább zöldségek, főzelékek (és gyümölcsök) formájában javasolt a szénhidrátfelvétel.

Bizonyos zöldségek 5 % alatti szénhidrát tartalommal bírnak, ezek a szokásos, 20 dekás mennyiségben szabadon fogyaszthatók. Ide tartoznak a salátafélék, a sóska, a spenót, a gomba (kivétel laskagomba!), a brokkoli, a kínai kel, a spárga, a retek, az uborka, a zöld- és a pritaminpaprika.

Alacsony, 8 % alatti szénhidráttartalmú zöldségek a káposztafélék, a zöldbab, a tök, a fehérrépa, a paradicsom, a karalábé, a zeller és a hagyma.

Vannak viszont olyan zöldségfélék, amelyeknek kissé magasabb a szénhidrátartalma – ilyen a zöldborsó, a kukorica, a sütőtök vagy a sárgarépa. Ezek 20-25 dkg mennyiségben, hetente többször, de szénhidráttartalmuk beszámolásával fogyaszthatóak.

Egy közepes, 10 dekás burgonya 20 gramm szénhidrátot és 90 kcal-t tartalmaz, így energiaszegény étrend esetén heti két alkalommal ajánlható.

Miért fontosak a gyümölcsök?

A cukorbetegek egy része – tévesen! – nem mer elég gyümölcsöt fogyasztani, pedig a gyümölcsök fogyasztása kiemelten fontos: a gyümölcsök fontos vitaminokat és ásványi sókat tartalmaznak, magas rosttartalmúak és igen nagy a víztartalmuk. (Vigyázni kell azonban a szőlővel és az aszalt gyümölcsökkel!)

A napi mennyiség a különböző gyümölcsökből 10-100 dkg között ingadozhat – természetes szénhidráttartalmuk beszámolásával.

Mennyi rizst ehet, aki cukorbeteg?

Cukorbetegek köretként általában 5 dkg (szárazon) rizst fogyasszanak – ez főve 1 kisebb merőkanálba fér bele. A rizs kalóriatartalma lényegében megegyezik a lisztes árukéval, előnyös barna rizzsel (ennek magasabb a rosttartalma) keverni. Fogyókúrás étrendbe maximum heti 2 alkalommal illeszthető be.

Mennyi babot ehet a diabéteszes?

A szárazhüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó) fontos tápanyagforrások, glikémiás indexük alacsony, de magas szénhidrát-és kalóriatartalmuk miatt egyszerre általában 6 dkg (szárazon) mennyiségben fogyaszthatóak. Fogyókúra esetén kéthetente kerülhetnek az étlapra.

Aki cukorbeteg, nem ehet többé édességet?

A cukorbetegeknek nem kell lemondaniuk semmilyen ételről, de érdemes kiemelten figyelni a mennyiségre és a minőségre is. A diabéteszesnek az elfogyasztott édességet természetesen bele kell számolni a napi engedélyezett szénhidrát- és energia mennyiségbe.

Ihat-e alkoholt, aki cukorbeteg?

A mérsékelt – 1-2 dl száraz vörösbor – alkoholfogyasztás kedvezően befolyásolja a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát – nincs ez másként a cukorbetegeknél sem. Figyelembe kell viszont venni azt, hogy az alkohol energiatartalma igen magas, így az ajánlott fogyasztás heti maximuma nőknek 14 egység (1E=1,5 dl bor/2 dl sör/2-3 cent tömény alkohol), férfiaknak 21

Fontos tudni, hogy mivel az alkohol blokkolja a máj cukorleadását, így fogyasztásakor kóros mértékben leeshet a vércukorérték, ezért cukorbeteg alkoholfogyasztását egyidejű, szénhidrátot tartalmazó étkezéshez célszerű kötni.

 

forrás: Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége

Ezek is érdekelhetnek

Friss