Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit hozzon a Mikulás? Földimogyorót!

default user icon
SB
Milyen furcsa szerzemény! Általában kettesével jár, azt gondolnánk, hogy dióféle, közben hüvelyes, a levelei pillangóhoz hasonlítanak, a termések pedig a föld alatt rejtőznek.
A földimogyoró

Amerikai mogyorónak is nevezik, de mi inkább földimogyorónak hívjuk a két apró magot tartalmazó, girbegurba alakú termést. Ha földimogyoró bokrot láttok, meg fogjátok jegyezni, hiszen a levelek nagyon különlegesek, pillangószárny szerűek.
A földimogyoró nem a diófélék, hanem a hüvelyesek családjába tartozik, így közelebb áll a babokhoz, borsókhoz, lencsékhez. A mogyorónak sem rokona, csak a nevük hasonló.
A bokron hiába keresitek a mogyorószemeket, azok a föld alatt fejlődnek, a barna héj alatt pirosas bőrbe rejtőzve bújnak meg.

Földimogyoró ország

Őshazája Dél-Amerika, ott is Brazília, ahol vadon is megterem. Földimogyoró-ország sajnos nincs, illetve mégis: az egész Egyenlítő környéke az, ott, ahol jó meleg van. Megterem a földimogyoró Szenegálban, Nigerben, Indiában, Kínában, Peruban, Argentínában. Európában Spanyolországban és Franciaországban termesztik. Itthon Békés megyében találunk földimogyorót, nem hiába, ez országunk egyik legmelegebb területe. A világ földimogyoró termésének fele Kínából és Indiából származik.

A földimogyoró nemcsak érdekes, egészséges is

A földimogyoró magja 40-60% növényi olajat és kb. 30%-a fehérjét tartalmaz, így igazán egészséges. Olaját nagyon jól lehet sütésre használni! Itthon nem igazán használjuk, pedig nagyon egészséges. A magból sok helyen takarmány készül az állatoknak. A Mikulás rénszarvasai is nagyon szeretik.

Hogyan együk?

A földimogyorót jó móka feltörni. A sós, pirított mogyoró kevésbé egészséges, mint a frissen feltört. Ha mégis pirított mogyoróra vágyunk, otthon is egyszerű megpirítani egy serpenyőben, kis lángon, héjával együtt.
Édesen is finom. Egyre növekszik a földimogyoró vaj (peanut butter – ejtsd: pínát bátör) fogyasztás, a gyerekek Miki egér országában vajas kenyér helyett ezt eszik dzsemmel reggelire, tízóraira. A maláj gyerekek fűszerként fogyasztják.

A földimogyoró allergia

A földimogyoró krémekkel vigyázzunk, ne együnk sokat és sokszor belőle. Sajnos, egyre több a földimogyoró allergiás gyerek (és felnőtt), akiknek semmi olyat nem szabad enniük, ami akár csak nyomokban földimogyorót tartalmaz. Nekik vigyázni kell a dió, mogyoró, mandula, gesztenye fogyasztásával is. 

A földimogyoró és az UNICEF

Hallottatok már az UNICEF-ről? Ez egy olyan világszervezet (United Nations Children''s Fund  = Egyesült Nemzetek Gyermekalapja), mely a legszegényebb országok rászoruló gyermekeit segíti. A 2005-ös nigériai éhínség idején, nagy fehérje és vitamintartalma miatt vitaminokkal dúsított földimogyoró vajat kaptak segítségükkel az éhező gyerekek.
Karácsonykor érdemes sütemény helyett földimogyorót bontogatni játék közben és a nagy családi beszélgetések alkalmával. Jó ropogtatást!

Ezek is érdekelhetnek

Friss