Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sült hódfarok és a fekete puding volt VIII. Henrik kedvenc étele

default user icon
MME
VIII. Henriknek nemcsak a nők jelentették a szenvedélyt, hanem az ételek is. Az angol király nagyon élvezte a fogadásokat, banketteket. A királyi udvar konyhájában 200 fős stáb dolgozott azon, hogy VIII. Henrik és vendégei is elégedetten nyalják meg tíz ujjukat az étkezések után. Nézzük, milyen ételeket evett VIII. Henrik!

Sült húsok

Sült húst minden étkezéskor felszolgáltak. Az 1500-as évek elején csak a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy friss húst fogyasszanak az év bármely napján. A királyi konyhán évente 1240 ökröt, 8200 juhot, 2330 szarvast, 760 borjút, 1870 sertést és 53 vaddisznót szolgálta fel.

Sült hódfarok

Nem, ez nem az, aminek elsőre tűnik. A hódfarok egy édesség neve, mint nálunk például a madártejé. A kelt tésztából lapos ovális alakú tésztát formáztak, amit bevagdostak és olajban kisütöttek. A neve onnan származik, hogy amikor kisült, úgy nézett ki, mint a hód farka. A süteményt egyébként fahéjas porcukorban forgatták még meg. Általában péntekenként fogyasztották, amikor a keresztény hagyomány szerint tilos volt húst enni.

Bálnahús

Péntekenként egy másik népszerű étel volt a bálnahúsból készült fogás. Olcsó volt, mellesleg az északi-tengernél a bálnavadászatokon könnyen hozzájutottak. Egy bálnából több száz embert ehetett. A bálnahúst megfőzték, vagy pörköltnek készítették el.

Egészben sült páva

Ezt a fnomságot a saját, kék tollaival díszítve tálalták fel VIII. Henriknek. Egy idő után a kék tollakat arannyal futatták be.

Belsőségek

A középkori szakácsok nem pazarolták el az állat egy részét sem, a belsőségeket a legfinomabb fogásoknak tartották. A marhahús tüdejét, lépet, sőt a bika tökét is megtartottál a királynak. Sós vízben főzték meg, vagy ecetes lében pácolták.

Fekete puding

A fekete pudingot, vagy vérpudingot előszeretettel fogyasztátták reggelire az angol férfiak. Vérből és belsőségekből készült az étel, amelyet kolbászformában töltenek. Magyarországon a véres hurkára hasonlít.

Sült hattyú

Hattyú a király asztalára is csak különleges alkalmakkor került. A hattyúkat túlságosan méltóságteljesnek tartották a mindennapi fogyasztásra. A madarat gyakran arany koronával díszítve tettél az asztalra. Az angol törvények a mai napig előírják, hogy minden hattyú a korona tulajdonában van, és a királynő engedélye nélkül nem szabad megenni.

Zöldség

Ez volt az egyetlen étel, amelyet Henrik nem igazán evett, ugyanis ezt a szegények ételének tartották. A királyi étrend kevesebb, mint 20%-a volt zöldség.

Marcipán

A mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készült marcipánt fahéjjal és borssal ízesítették. A marcipánt étkezés végén szolgálték fel amolyan desszertként.

Fűszeres gyümölcsleves

Január 6-án mindig egy különleges fűszeres gyümölcsöslevet készítettek a királyi udvarban, amely tartalmazott egy szárított borsót (vagy babot)  Aki megtalálta azt, az est hátralevő részében tiszteletbeli vendégként kezelték.

Bor és sör

Mindezeket az ételeket óriási mennyiségű borral és sörrel öblítették le. A történészek becslése szerint 600 000 gallon (kb 22 000 hektoliter) sört és körülbelül 75 000 gallon (2775 hektoliter) bor fogyott évente a Hampton Court-palotában.

DÉL-OLASZORSZÁGBÓL HOZOTT KOVÁSZBÓL KÉSZÜLT MÁTYÁS KIRÁLY KENYERE >>>

EZEK VOLTAK PETŐFI SÁNDOR KEDVENC ÉTELEI >>> 

8 VILÁGSZTÁR ELÁRULTA, MI A KEDVENC ÉTELE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss