Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit ehetünk, ihatunk Bálint-napon

default user icon
MME
Február 14-én, a szerelmet ünnepeljük. Totálisan felesleges azon vitatkozni, hogy ez Bálint-nap, vagy Valentin-nap, a kettő ugyanis ugyanaz. Természetesen ehhez a naphoz is számos babona kötődik, aminek bizony köze van a gasztronómiához is!

A még hajadon leány ilyenkor beinvitálhatta udvarlóját, vagy leendő udvarlóját a házba, tette mindezt otthon sütött finomságokkal, aprósüteményekkel. Az ételeknek azonban nemcsak az volt a szerepe, hogy jól lakjanak vele a legények, hanem különböző varázslatokra is használták őket. A farsangi pogácsák tésztájába, népi "szerelmi serkentőket" kevertek, amely elfogyasztása után a férfi aztán tényleg szerelembe esik, a hajadonból pedig hamarosan menyasszony válik. 

Több népszokás kapcsolódott korábban ezen a napon az almához is. Az egyik szerint, aki már kiszemelt magának valakit, annak nem volt más dolga, mint megenni egy almát, amelynek pontosan 9 magja volt, és a magokat titokban bele kellett csempésznie a kiválasztottja zsebébe. De az eljövendő gyermekáldást is az álmák segítségével lehetett megtudni Bálint-napon, legalábbis a babonások szerint. Elég volt ehhez egy  félbevágott alma magjait megszámolni. A végeredmény megmondta, hogy hány gyermeke lesz a fiatal feleségnek. Mondjuk egy kilenc magot tartalmazó alma esetében, lehet sokkot kaptak.

Azokra vonatkozóan is voltak szerelmi babonák, akik már szerelemben éltek. Ha azt akarták, hogy ez a szerelem örökké tartson, akkor bele kellett sütniük egymás hajszálait a sütemény tésztájában, majd közösen kellett elfogyasztaniuk.  Ehhez képest, nagyon is könnyed az utolsó, ételhez köthető babona. A párna alá helyezett babérlevél célja az volt, hogy a lányok álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Mindenki döntse el, hogy mit szeretne ezekből kipróbálni Bálint-napon...

RECEPTEK VALENTIN-NAPRA >>> 

VÖRÖS BÁRSONY TORTA, CUPCAKE ÉS FONDÜ - SZUPER DESSZERTEK VALENTIN-NAPRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss