Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amire az őzgerincformát használhatod!

Mikor használtad utoljára? Lehet, hogy csak gyümölcskenyeret sütsz benne? Pedig ez a hagyományos forma többre is képes. Aknázd ki a lehetőségeket!
A tied miből készült?

A bordázott őzgerincforma csupán az alakja miatt különbözik a doboz alakú kenyérsütő és pástétomformáktól. Az anyaga lehet tapadásmentes fém, kerámia és újabban szilikon. Ennek megfelelően bármely típusú tűzhely sütőjébe, továbbá kemencébe és fagyasztóba is betehető.

A fémet és a kerámiát használat előtt kend ki zsiradékkal és lisztezd ki, így a sütemény nem fog leragadni. A tapadásmentes modelleket kíméletesen, mosogatószeres szivaccsal tisztítsd, és még szeletelés előtt vedd ki belőlük a süteményt vagy a húst, nehogy a kés megsértse az érzékeny felületet. A szilikonforma előnye, hogy nem kell kikenni. Ha most tervezed a beszerzését, merevítőkerettel ellátott modellt válassz, mert az megkönnyíti a mozgatását.

5 tipp, hogy mihez használd

1. Süteményekhez

A gyümölcskenyereken kívül süthetsz a formádban méteres kalácsot, piskótát, epres vagy gesztenyés alagutat, mindenféle kevert tésztát, sőt házi Túró Rudit is.

Gyümölcskenyér őzgerincben >>> 

Méteres kalács >>> 

Babapiskótás alagút sütemény >>> 

Túró rudi őzgerincformában >>> 

2. Parféhoz, jégkrémhez, joghurttortához

Díszítés nélkül is mutatósak az őzgerincformában megfagyasztott jeges desszertek. A megszilárdult parfét szilikonformából tudod a legegyszerűbben kivenni. A fémet merítsd egy pillanatra forró vízbe, ezután már könnyedén tálra boríthatod a tartalmát.

Parfé őzgerincformában >>> 

3. Aszpikhoz, zseléhez

Hidegtálra való aszpikos finomságokhoz, pl. rakott nyelvhez, szalonkocsonyához, sonkaterrine-hez szintén kiváló az őzgerincforma.

Aszpikos vendégvárók őzgerincben >>> 

4. Hústekercsekhez, töltött sültekhez

Húsok sütéséhez legjobb a tapadásmentes bevonattal ellátott, fémlemezből kialakított őzgerinc. Nem csúsznak szét benne a különféle töltött húsok, továbbá a tekercseknél, pl. egy vajbabbal töltött csirkemellroládnál nem kell a hús formára kötözésével bajlódni.

Töltött hús őzgerincben >>> 

5. Fasírtokhoz

A formába nyomkodott darált húsos massza megőrzi szabályos alakját, és a megsült fasírt a bordák mentén egyforma vastag szeletekre vágható. Őzgerincformában a tojással töltött Stefánia-vagdaltat is könnyebben megformázhatod, mint egy tepsiben.

Stefánia-vagdalt receptek >>> 
Májpástétom őzgerincben >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss