Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mire jó a Meyer citrom? Így használd fel a téli szezon kedvenc citrusát!

A Meyer citrom elképesztően népszerű a januári-februári hónapokban. Megmutatjuk, miért.

Az elmúlt években, a januári-februári hónapokban néha futótűzként terjed a közösségi oldalakon, hogy egyik-másik üzletláncban épp kapható Meyer citrom. A kicsi, kerekded, fényes és viszonylag vékony héjú, narancsra emlékeztető citrom méltán szerzett ilyen hírnevet, illatos héját, jóízű, karakteres ízvilágú levét előszeretettel használják a háziasszonyok.

Miért különleges?

A narancs és a citrom szerelemgyerekének tűnő citrus kitűnő választás, ha citromos süteményeket, desszerteket szeretnénk készíteni. A leve nem savanyú, inkább fanyar, a íze kellemes, s a héjának a rég elfeledett citromokat idéző illata van.

Mire használjuk?

Ha frissen szeretnénk felhasználni a Meyer citromot, akkor adhatjuk húsokhoz, becsinált leveseket savanyíthatunk vele, egy-egy karika kerülhet a téli hideget elűző forralt borunkba, vagy akár egy tisztességes tart au citront is süthetünk a tiszteletére. A héját felhasználhatjuk számtalan kekszhez, beledolgozhatjuk a kedvenc piskótatésztánkba, vagy felfrissíthetjük a kedvelt császármorzsánk tésztáját is egy kevés friss Meyer citromról reszelt héjjal.

A Meyer citromot azonban balgaság lenne csak januárban és februárban élvezni, így érdemes olyan készítményekbe is felhasználni, amelyek az év bármely szakában előkaphatók. Ilyen például a lemon curd vagy épp a kandírozott citromhéj.

Citromkrémhez

A lemon curd veszélyes dolog. A citromkrém a XVIII. században már kedvelt édességnek számított Angliában, s ez azóta csak annyiban változott, hogy most már nem csak az angolok, hanem az egész világ rajong érte. A vajjal és tojássárgájával készített bársonyos krémhez egyszerűen tökéletes a Meyer citrom, aminek nem csak a finoman lereszelt héja kerül a krémbe, hanem a levét is összefőzzük – gőz felett – a tojások sárgájával.

Lemon curd, az angol citromkrém >>>

Kandírozott formában

Ha kandírozott formában kívánjuk megőrizni és a későbbiek folyamán felhasználni a Meyer citrom illatos héját, akkor egy forralóban kell cukorszirupot főzni, majd késsel úgy eltávolítani a citrom héját, hogy egyben jöjjön le, de a fehér részek lehetőség szerint a gyümölcsön maradjanak. Ha mégsem sikerülne tökéletesen, akkor a héjon lévő fehér és sajnos keserű részeket utólag kell egy vékony, éles pengével eltávolítani. Ezután már csak csíkokra kell szelni a citromhéjat, egy napig vízben áztatni, majd a szirupban felfőzni. A kész citromhéjat hideg felületre terítve ki kell szárítani, s ha teljesen megszáradt, akkor üvegbe zárni.

Citromos receptek a Mindmegettén >>> 

Mindent a citromról >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss