A kész keverékeket, például a curryt vagy a garam masalát az indiai háziasszonyok és a szakácsok maguk állítják össze. Persze ki-ki a saját titkos receptje alapján. A fűszernövényeket nemcsak ízük, aromájuk és illatuk alapján választják ki, hanem azt is figyelembe veszik, hogyan hatnak az egészségre.
Melyik mire való?
A csípős borsot húsok tartósítására, valamint pácolásra használják, szinte minden ételben megtalálható.
A kurkuma is jellegzetes fűszernövényük: főként színezésre alkalmas, a curry elengedhetetlen alapanyaga.
Indiában a fűszerek királynője a kardamom: elsősorban édességekhez illik, de például köhögést vagy erős fejfájást is orvosolnak vele.
A fahéj főleg húsok és rizses fogások ízesítője.
A szegfűszeget nemcsak desszertekbe, de rizshez és húsokhoz is adják.
A gyömbér szinte minden indiai zöldség- és húsételben megtalálható, csakúgy mint a hagyma és a fokhagyma.
A babérlevél nagysága és íze eltér az itthon megszokottól, sőt, olajat is préselnek belőle, amely idegnyugtató hatású.
A currypor legalább harmincféle, finomra őrölt fűszerből áll, mint például: kurkuma, koriander, Cayenne-bors, szegfűszeg, kassziafahéj, valamint szerecsendió-virág.
A garam masala klasszikus változatát köményből, édesköménymagból, fekete borsból, kardamomból, fahéjból és szegfűszegből készítik.
A tandoori masalában az előbbihez képest még fokhagyma, gyömbér, hagyma és Cayenne-bors is található, azonban ennek is számos, tájegységenként más és más változata létezik, például koriandert, görögszénát, mustármagot is tartalmazhat.