A gránátalma nyersen tartalmazza a legtöbb értékes anyagot, ezért lehetőleg ne főzd meg, és a mag belső részét is fogyaszd el. Ha nem tudnád, mihez kezdj vele, most adunk néhány ötletet.
1. Ivólé, szörp:
Erősíti az immunrendszeredet és jótékony élettani hatásai vannak. Kortyold el frissen a félbevágott gyümölcsből kifacsart vagy az összeturmixolt magokból kapott lét! Bio gránátalmalevet készen is vásárolhatsz.
2. Grenadine:
Az üvegben forgalmazott édes szirup számtalan koktél alapanyaga.
3. Grenadine molasses:
Ezt a feliratot keresd az üvegen a közel-keleti élelmiszerboltokban, ha a török és arab ételekhez általánosan használatos gránátalmaszószra vadászol. A sűrű balzsamecetre emlékeztető, savanykásan édeskés ízesítőt salátára csöpögtetheted, vinaigrette-be keverheted vagy húsokra kenheted, melyekre sütés közben rákaramellizálódik. Kipróbálhatod téli sült zöldségekre vagy padlizsánra, továbbá joghurtra, vaníliafagylaltra csorgatva is. Házilagos előállításához a kifacsart gránátalmalevet szűrd lábasba, majd közepes lángon forrald be kb. a harmadára. A hűtőben sokáig eláll.
4. Saláta:
Zöld salátaleveleken különösen jól mutatnak a piros magok, és kissé savanykás ízük kiválóan passzol a pikáns öntetekhez. Megbolondítják a gyümölcssalátákat is.
5. Köret
Képzeld csak el, mennyivel jobban mutat a párolt rizs vagy a bulgur, ha megszórod gránátalmamaggal!
6. Desszert:
A gránátalmamagok látványosan díszítik a világos krémeket, pohárdesszerteket, parfékat vagy fagylaltkelyheket is. Fontos, hogy épek legyenek, máskülönben a kicsorduló levük elszínezi a lágy krémeket, töltelékeket.
7. Pite, torta:
A sima krémmel megkent, illetve töltött tésztáknak már néhány szem gránátalmamaggal ünnepi külsőt kölcsönözhetsz.