Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Minikonyha a sátorban - hasznos ötletek fesztiválozóknak, kempingezőknek

Javában tombol a nyár, aki teheti kempingezik, fesztiválozik, nyaral. A legtöbb kempingező, főleg a sátorlakók számára azonban a bulizás és a kirándulás sok lemondással jár, főleg a gasztronómia terén. Azok, akik nem rendelkeznek kellő anyagi fedezettel a mindennapos étkezések étteremben/büfében történő lebonyolítására, azoknak bizony meg kell találni a megoldást az önellátásra.

Míg a lakókocsiban komplett teakonyha van, addig a sátorozók számára a konyhát sok esetben egy egylapos rezsó vagy egy gázfőző jelenti. Persze nem csak a körülmények hagynak kívánni valót maguk után, hanem az ember viszonylag szűkös edény- és eszközkészletet visz magával, valamint nem feltétlen a sátor előtti rotyogó étel őrzésével kívánja múlatni az időt.

Felszerelés

Az étel elkészítésénél fontos szempont, hogy jó, nagy teljesítményű eszközön főzzünk, a gázfőzők ebből a szempontból ideálisak, arról nem is beszélve, hogy nem igényelnek 220-at, ami egy erdei kirándulás alkalmával eleve problémás.

A legjobb, ha valamilyen nyeles lábost, mély serpenyőt, esetleg egy nagyobb wokot viszünk magunkkal. Ebben ugyanis majdnem minden elkészíthető. Fedőre nincs is igazán szükség, elég, ha grillezésre szánt, vastag alufóliával vagyunk felszerelkezve, amellyel könnyedén le tudjuk fedni a serpenyőnket. Az alapvető felszerelésen túl egy tisztességes, inkább lapos és széles fejű fakanál kell még, aztán már főzhetünk, süthetünk is.

A wokban – főleg, ha öntöttvas wokról beszélünk – az a fantasztikus, hogy egyenletesen melegszik és éppen ezért az egész felülete jól használható. Így aztán süthetünk rajta lapos kenyereket, akár tárcsaként is használva vékony szelet húsokat is készíthetünk benne (a falára téve), de húsos, zöldséges egytálételek főzésére is alkalmas. A wokban főhet leves, készülhet benne paprikás krumpli, túrós csusza, slambuc, vagy épp lecsó is.

Jóleső levesek és reggelik

Az olaszok minestrone levese remek választás lehet a kempingben, itt a konzerv bab adja az alapot, amit számtalan friss zöldséggel megfejelve teszünk tartalmas egytálétellé. A minestorne mellett szinte bármilyen zöldséges leves elkészíthető az erdei konyhánkban. A húsos leveseknél az eljárás és a sorrend is ugyanaz, mint odahaza, először lepirítjuk a húst, majd amikor már jó, akkor mehetnek hozzá a zöldségek, majd jöhet a lé, végül pedig a tészta.

A nagyobb serpenyőben vagy wokban a reggeli is igazi közösségi élménnyé formálható. Készíthetünk benne rántottát, omlettet, fritattát, vagy bármilyen más, gazdag tojásreggelit.

Tartalmas főételek

Ha olyan ételt alkotnánk, amelynek kell a gőz, a pára, akkor érdemes a grillezéskor készített batyukra gondolni és azok mintájára összeállítani az egy- vagy többszemélyes batyukat. A pucolt zöldséget, húsokat, esetleg kevés alkoholt, mártást tartalmazó alufóliabugyrokat csak a nagy serpenyőbe, wokba kell tenni, majd hagyni, hogy a bennük lévő nedvességnek és a hőnek köszönhetően megpárolódjon, megfőljön a tartalmuk.

Ezeket a batyukat azért is javasolt készíteni, mert így könnyebb a társaság tagjai számára kiszámolni az adagokat és az esetleges érzékenységgel bírók számára egyedi fogásokat készíteni. Az ételekhez a köret is rögvest a fóliába kerülhet, a krumpli mellett, főtt rizst vagy tésztát is tehetünk bele, amely gyönyörűen magába szívja az ízeket, mire elkészül a batyunk.

A különféle zöldséges egytálak mellett olajjal vagy fűszervajjal megkent, fűszerezett cukkini, krumpli, tök, kukorica, patisszon vagy bármilyen más zöldség is kerülhet a batyukba.

Ha esetleg egy reszelő is akad a batyunkban, akkor nagyon jó kempingfogás lehet a tócsni is, amit  a wok oldalán könnyedén megsüthetünk, de más, zöldségfasírtokat is készíthetünk, amelyek gyorsan elkészülnek.

A lapos fenekű serpenyőben kis gyakorlattal akár pizzát is süthetünk. Ilyenkor érdemes a tésztát (lapos kenyeret) előre megsütni, majd rátenni a nem túl sok mártást és feltétet, utána gondosan lefedni és hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

A desszert sem maradhat ki

A desszertről sem kell feltétlen lemondani a sátorozáskor. A különféle grillezett gyümölcsöket a serpenyőben is elkészíthetjük, sőt a cobbler vagy crumble is elkészíthető, ha jól le tudjuk zárni az edényünket.

Ezek is érdekelhetnek