Szóval Anna Pavlova kicsit több mint 100 évvel ezelőtt beírta magát a balett-történelembe, és ezzel együtt a gasztronómia történetébe is. Anna orosz balerina volt, aki a világot körbeutazva ismertette meg az embereket a balettel, és nevéhez fűződik a mai balettcipő elődje is.
A tortát, mely nevét viseli, rengeteg legenda és vita övezi. Új-Zéland és Ausztrália is magáénak vallja ezt a desszertet, mindkét ország nemzeti ételének tartja. Évek óta mindenféle fórumon hirdetik igazukat, és valójában nem is lehet tudni, kié a pont. Egy hitelesnek tűnő életrajzkutató szerint egy új-zélandi séf készítette el Anna tiszteletére, mikor az éttermében vacsorázott.
Én most egyszemélyes minitortácskákat készítettem. Ezt kivitelezni egyszerűbb is, ráadásul változatosan díszíthetjük így ezt a habkönnyű desszertet.
Mini Pavlova
Hozzávalók:
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
2 teáskanál fehérborecet
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
friss gyümölcs
Elkészítés: 1. A tojásfehérjéket habbá verjük, a porcukrot lassan, folyamatosan adagoljuk hozzá. Ha már kemény, még 15 percig verjük, hogy fényes legyen a hab.
2. Hozzáadjuk a keményítőt és az ecetet, és még 1 percig keverjük.
3. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre 10 cm átmérőjű korongokat nyomunk.
4. 130 fokos sütőben 1 órát sütjük, majd fél órát szikkasztjuk az elzárt sütőben, nyitott ajtónál.
5. A tejszínt felverjük. A kihűlt tortácskák tetejére nyomjuk, majd friss, fanyar gyümölcsökkel díszítjük.
Krémes, habos, könnyű
Jellemzője, hogy kívül kemény, ropogós, belül krémes, habos és könnyű. A felvert tojásfehérjébe vörösborecetet vagy balzsamecetet teszünk, ennek célja az édes és savanyú ízek kombinálása. Ha a tortácskák elkészültek és kihűltek, jó minőségű, zsíros (30-40%) tejszínből felvert habbal díszítjük, majd jöhetnek a gyümölcsök. Savanyú ízhatású gyümölcsökkel díszítsünk, mert a tortácska maga igen édes. Használhatunk málnát, áfonyát, ribizlit, kivit…stb.
Csokisan is
Elkészíthetjük ezeket a tortácskákat csokis változatban is – bár akkor látványban már biztos nem emlékeztet a balerina tüllruhájára… Ehhez egész egyszerűen kakaót szitálunk a felvert tojáshabhoz, a továbbiakban pedig úgy készítjük, mint a fehér változatot. A csokoládés változathoz használjunk filézett narancsot, mandarint, de remek hozzá a meggy és a málna is.
***
Ha egészen őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy ez a habos torta igazából nem habkönnyű. Illetve igen, de kalóriamennyisége és cukortartalma miatt mégsem diétás desszert. Ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, ünnepnapokon azért bőven megengedhetünk magunknak ennyi kényeztetést.