Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mini focaccia hallal és olajbogyóval

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható, de ne lágy tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, hólyagosra dagasztjuk, majd konyharuhával letakarva meleg helyen legalább a duplájára kelesztjük.

Most lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 4-5 mm vastag négyszögletes lappá nyújtjuk, majd éles késsel 4x4 részre daraboljuk.

A füstölt lazacot 16 kicsi darabra vágjuk, a citromot hosszában négy részre, majd szeletekre daraboljuk, az olívabogyót elfelezzük. Végül mindegyik tésztanégyzetre 1-1 kicsi lazacdarabot, citromcikket, olívabogyót teszünk, alufóliával vagy sütőpapírral bélelt nagyméretű gáztepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és ha újból megkelt, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Ha elkészült, rácsra téve kihűtjük. Bor, pezsgő vagy koktél mellé kiváló.

Megjegyzés

A focacciára feltétnek tehetünk olívaolajjal elkevert zöldfűszereket, füstölt hússzeletkéket, pácolt zöldségeket, sajtdarabkákat stb. Kínálhatunk mellé zöldséges-olívás mártogatókat is.

Liptai Zoltán receptje, fotó Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek