Részletes receptkereső »
  •  


RECEPT

« vissza

Mindmegette-torta

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Mindmegette-torta

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 228
  • Elküldve: 73

Hozzávalók:

  • A tortalapokhoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 10 dkg marcipán
  • 6 tojás
  • 16 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg darált mandula
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • fél dl mandulalikőr vagy sütőrum
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj
  • A vaníliás cukrászkrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1/4 rúd Bourbon vanília
  • A diótöltelékhez:
  • 2 evőkanál cukor (a karamellhez)
  • 15 dkg pörkölt dió (finomra darálva)
  • 2 evőkanál sütőrum
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • Valamint:
  • 20 dkg meggylekvár
  • A mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • pár csepp narancsolaj
  • A díszítéshez:
  • 2 dkg tejcsokoládé
  • 2 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál cukor és 1 dl tejszín a tejkaramellhez

Elkészítés:

A tortalapokhoz a csokoládét összetörjük, és vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, a reszelt narancshéjat és a mandulalikőrt, egyneművé keverjük. A marcipánt lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A marcipánt a tojássárgákkal 8 perc alatt habosra verjük. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a darált mandulát jól összekeverjük. A fehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshabhoz finoman hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olvasztott csokoládét, és kikent kapcsos tortaformába öntjük (24 centis), elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a cukrászkrémet. Ehhez a tejhez adjuk a kettévágott vaníliarúd kikapart belsejét, felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, folyamatos kevergetés mellett a forró tejhez adjuk, és amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

A diótöltelékhez a diót sütőben 180 fokon 5 perc alatt megpirítjuk, ledaráljuk. A cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és a tejszínt, ha felforrt, belekeverjük a darált diót, félrehúzzuk a tűzről, és egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd kihűtjük, végül hozzákeverjük a vajat.

Az elkészített krémeket és a fóliába csomagolt tortalapot hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap állítjuk össze a tortát.

A tortalapot 4 rétegre vágjuk. Az alsó lapra a diótölteléket kenjük, ráhelyezzük a második réteget, erre a cukrászkrémet kenjük, majd jöhet a következő lap, ezen elkenjük a meggylekvárt, majd a torta tetejével befedjük.

A mázhoz gőz fölött a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét (30-32 fokosra), és bevonjuk a tortát. Ha megkötött a máz, akkor a cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és folyamatosan keverve lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Az olvasztott tejcsokival, fehércsokival és a tejkaramellel díszítjük a tortát.

Megjegyzés:

Dunszt Zsolt szakács a Mindmegette felkérésére álmodta meg ezt a nagyon ünnepi tortát, amely a Mindmegette 20 000. receptje.

A torta Dunszt Károly cukrász emlékére is készült, akinek tankönyvéből a mai napig is tanulnak a cukrásznövendékek, és aki szakácsunk rokona.

A torta eredeti neve Károly-torta lenne, de mi önkényesen Mindmegette-tortára kereszteltük, de mi is tisztelettel emlékezünk Dunszt Károlyra!



Összes hozzászólás: 11 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2011. február 17. (csütörtök) 13:05
    Még a hétvégén megküzdök vele, mert imádok tortákat sütni. Családi szüli- meg névnapokra mindig saját kezűleg készítek tortát és remek új ötletet adott. Köszönet érte.
Receptválogatás
Tavaszi receptverseny 2015.
Receptversenyünkre május 1-ig ti is nevezhettek! Itt pedig az eddig beérkezett receptekből szemezhettek...
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Görögös csirkemell Görögös csirkemell
Csokoládés ananászkarikák leveles tésztán Csokoládés ananászkarikák leveles tésztán
Hógolyók csokoládésapkával Hógolyók csokoládésapkával
Dani szelet Dani szelet
Kolbásszal és cukkinivel töltött csirkemell Kolbásszal és cukkinivel töltött csirkemell
Húsvéti tál Húsvéti tál
Gyors pizzás rúd és batyu Gyors pizzás rúd és batyu
Kertészlány levese (olasz zöldséges paradicsomleves) Kertészlány levese (olasz zöldséges paradicsomleves)
Red Velvet cupcake nyuszikkal Red Velvet cupcake nyuszikkal
Régimódi aranygaluska vaníliaöntettel Régimódi aranygaluska vaníliaöntettel
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 4 db
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124134_szelektiv-hulladekgyujtes-110.jpg Mindent a szelektív hulladékgyűjtésről

Védenéd a környezetet, próbálnál tudatosan szemetelni? Néha azonban a jószándék kevés, mert sok még a homályos folt. Íme egy kis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124130_fogkrem-110.jpg Fogkrém, a sokoldalú háztartási segítség

Fogkrém mindig van otthon - és nem csak fogmosásra használhatjuk. Fényesítés, tisztítás, folteltávolítás, de még szépségápolás…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124109_bebitoksalata-110.jpg Szuperzsenge bébitöksaláta

Végre megjelentek a piacon az első, tényleg hihetetlenül zsenge bébitökök. Annyira karcsú, friss mindegyik, hogy az ember…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124136_almas-rozsasuti-110.jpg Almás rózsasüti pofonegyszerűen

Mutatós, különleges, de egyszerűen elkészíthető desszertre vágysz? Az almarózsa épp ilyen. Néhány perc alatt előkészíthető - és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124128_tiszta-konyha-110.jpg 5 tuti tipp, és a konyha tiszta lesz

Egy háztartásban sokminden megtalálható, ami a konyha tisztításához szükséges. Ha ezeket ismered, nincs szükséged drága…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124125_receptverseny-110.jpg Egy recepttel 1000 ajándék!

Alig férünk a bőrünkbe, annyira örülünk annak, hogy végre valahára kitavaszodott! Lelkesek vagyunk, tobzódunk az ötletekben.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124115_fondant-110.jpg Fondant, a cukorgyurma

Az izgalmas, gazdag torták önmagukban is mindig sikeresek, de a szépen díszített torták különlegesek, ünnepiek. Csak némi…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124124_tortavagas-110.jpg Így szeleteld a tortát, hogy a maradék friss maradjon!

Az ünnepi torta szép nagy, gyakran nem fogy el mind elsőre. A szeletelt torta kiszárad, és már nem olyan kívánatos. Mostanáig!…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept