Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Mindmegette-torta

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Mindmegette-torta

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 229
  • Elküldve: 72

Hozzávalók:

  • A tortalapokhoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 10 dkg marcipán
  • 6 tojás
  • 16 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg darált mandula
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • fél dl mandulalikőr vagy sütőrum
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj
  • A vaníliás cukrászkrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1/4 rúd Bourbon vanília
  • A diótöltelékhez:
  • 2 evőkanál cukor (a karamellhez)
  • 15 dkg pörkölt dió (finomra darálva)
  • 2 evőkanál sütőrum
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • Valamint:
  • 20 dkg meggylekvár
  • A mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • pár csepp narancsolaj
  • A díszítéshez:
  • 2 dkg tejcsokoládé
  • 2 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál cukor és 1 dl tejszín a tejkaramellhez

Elkészítés:

A tortalapokhoz a csokoládét összetörjük, és vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, a reszelt narancshéjat és a mandulalikőrt, egyneművé keverjük. A marcipánt lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A marcipánt a tojássárgákkal 8 perc alatt habosra verjük. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a darált mandulát jól összekeverjük. A fehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshabhoz finoman hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olvasztott csokoládét, és kikent kapcsos tortaformába öntjük (24 centis), elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a cukrászkrémet. Ehhez a tejhez adjuk a kettévágott vaníliarúd kikapart belsejét, felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, folyamatos kevergetés mellett a forró tejhez adjuk, és amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

A diótöltelékhez a diót sütőben 180 fokon 5 perc alatt megpirítjuk, ledaráljuk. A cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és a tejszínt, ha felforrt, belekeverjük a darált diót, félrehúzzuk a tűzről, és egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd kihűtjük, végül hozzákeverjük a vajat.

Az elkészített krémeket és a fóliába csomagolt tortalapot hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap állítjuk össze a tortát.

A tortalapot 4 rétegre vágjuk. Az alsó lapra a diótölteléket kenjük, ráhelyezzük a második réteget, erre a cukrászkrémet kenjük, majd jöhet a következő lap, ezen elkenjük a meggylekvárt, majd a torta tetejével befedjük.

A mázhoz gőz fölött a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét (30-32 fokosra), és bevonjuk a tortát. Ha megkötött a máz, akkor a cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és folyamatosan keverve lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Az olvasztott tejcsokival, fehércsokival és a tejkaramellel díszítjük a tortát.

Megjegyzés:

Dunszt Zsolt szakács a Mindmegette felkérésére álmodta meg ezt a nagyon ünnepi tortát, amely a Mindmegette 20 000. receptje.

A torta Dunszt Károly cukrász emlékére is készült, akinek tankönyvéből a mai napig is tanulnak a cukrásznövendékek, és aki szakácsunk rokona.

A torta eredeti neve Károly-torta lenne, de mi önkényesen Mindmegette-tortára kereszteltük, de mi is tisztelettel emlékezünk Dunszt Károlyra!

Összes hozzászólás: 11 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2011. február 17. (csütörtök) 13:05
    Még a hétvégén megküzdök vele, mert imádok tortákat sütni. Családi szüli- meg névnapokra mindig saját kezűleg készítek tortát és remek új ötletet adott. Köszönet érte.
Receptválogatás
Gyors tésztavacsorák
A tészta olyan alapanyag, amit kedvünk szerint tetszőleges ízvilágban elkészíthetünk. Tésztás ötletbörze válogatásunkban!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Fonott kalács VII. Fonott kalács VII.
Francia almatorta krémesen Francia almatorta krémesen
Banános-mogyorós muffin Banános-mogyorós muffin
Zabpelyhes amerikai palacsinta Zabpelyhes amerikai palacsinta
Pizzás masni Pizzás masni
Joghurtos zöldborsófőzelék Joghurtos zöldborsófőzelék
Mákos máglyarakás birsalmával Mákos máglyarakás birsalmával
Kelkáposztatekercs zöldséges mártással Kelkáposztatekercs zöldséges mártással
Paprikás csirkeragu tócsnival és fokhagymás tejföllel Paprikás csirkeragu tócsnival és fokhagymás tejföllel
Sonkás-gombás tojással töltött leveles tészta tormamártással Sonkás-gombás tojással töltött leveles tészta tormamártással
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 4 db
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123012_grillazs-110.jpg Grillázs, az édes ropogós

Édes és ropogós, készülhet belőle torta, de apróra tördelve, esetleg darálva lehet dekoráció, ízesíthetünk vele krémet, habot.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122985_gesztenyemese-110.jpg Gesztenye-mese

A szederszüret idén két turnusban lement. Csodás lelőhelyet találtunk, de az idei nyár mostoha volt ehhez a gyümölcshöz, az ősz…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/111000/111037_sutotok-110.jpg Sütőtököt mindenkinek!

Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon. Kisebb rokonai…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122977_raeros-reggelik-110.jpg Ráérős reggelik

A múlt hét csak amolyan csonka hét volt a hosszú hétvége miatt. Szünnapokon pedig nincs is jobb a lustálkodós, ráérős reggeleknél…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122970_puffasztott-110.jpg Puffasztott és pattogatott gabonák

Tegye fel a kezét, aki szerette gyerekkorában a zizit! Ugye? Majdnem mindegyikünk szép, édes és roppanós emlékeket őriz a színes…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122963_szilvas-pite-110.jpg Csupa szilvás kerek pite - gyömbérrel és vaníliával

A piték megunhatatlan klasszikusok, mindenféle gyümölccsel, akár kerek, akár szögletes formában sütve biztos sikerre számíthatnak.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/119000/119246_kelt-teszta-110.jpg A tökéletes kelt tészta

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől – nem minden alap nélkül. Van ugyanis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122939_chowder-110.jpg Chowder, a tartalmas egytálétel

Az angolszász vidékek kedvelt egytálétele, a chowder több száz éve jött létre, a szegények konyhájának laktató fogásaként.

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept