Mindmegette-torta

default user icon
11 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tortalapokhoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 10 dkg marcipán
  • 6 tojás
  • 16 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg darált mandula
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • fél dl mandulalikőr vagy sütőrum
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj
  • A vaníliás cukrászkrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1/4 rúd Bourbon vanília
  • A diótöltelékhez:
  • 2 evőkanál cukor (a karamellhez)
  • 15 dkg pörkölt dió (finomra darálva)
  • 2 evőkanál sütőrum
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • Valamint:
  • 20 dkg meggylekvár
  • A mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • pár csepp narancsolaj
  • A díszítéshez:
  • 2 dkg tejcsokoládé
  • 2 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál cukor és 1 dl tejszín a tejkaramellhez

Elkészítés

    Elkészítés: A tortalapokhoz a csokoládét összetörjük, és vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, a reszelt narancshéjat és a mandulalikőrt, egyneművé keverjük. A marcipánt lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A marcipánt a tojássárgákkal 8 perc alatt habosra verjük. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a darált mandulát jól összekeverjük. A fehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshabhoz finoman hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olvasztott csokoládét, és kikent kapcsos tortaformába öntjük (24 centis), elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

    Amíg sül, elkészítjük a cukrászkrémet. Ehhez a tejhez adjuk a kettévágott vaníliarúd kikapart belsejét, felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, folyamatos kevergetés mellett a forró tejhez adjuk, és amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

    A diótöltelékhez a diót sütőben 180 fokon 5 perc alatt megpirítjuk, ledaráljuk. A cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és a tejszínt, ha felforrt, belekeverjük a darált diót, félrehúzzuk a tűzről, és egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd kihűtjük, végül hozzákeverjük a vajat.

    Az elkészített krémeket és a fóliába csomagolt tortalapot hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap állítjuk össze a tortát.

    A tortalapot 4 rétegre vágjuk. Az alsó lapra a diótölteléket kenjük, ráhelyezzük a második réteget, erre a cukrászkrémet kenjük, majd jöhet a következő lap, ezen elkenjük a meggylekvárt, majd a torta tetejével befedjük.

    A mázhoz gőz fölött a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét (30-32 fokosra), és bevonjuk a tortát. Ha megkötött a máz, akkor a cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és folyamatosan keverve lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Az olvasztott tejcsokival, fehércsokival és a tejkaramellel díszítjük a tortát.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt szakács a Mindmegette felkérésére álmodta meg ezt a nagyon ünnepi tortát, amely a Mindmegette 20 000. receptje.

A torta Dunszt Károly cukrász emlékére is készült, akinek tankönyvéből a mai napig is tanulnak a cukrásznövendékek, és aki szakácsunk rokona.

A torta eredeti neve Károly-torta lenne, de mi önkényesen Mindmegette-tortára kereszteltük, de mi is tisztelettel emlékezünk Dunszt Károlyra!

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kaszás Anett 6 évvel ezelőtt
Még a hétvégén megküzdök vele, mert imádok tortákat sütni. Családi szüli- meg névnapokra mindig saját kezűleg készítek tortát és remek új ötletet adott. Köszönet érte.
kiss erzsi 6 évvel ezelőtt
Nagyon szeretem ezt az oldalt, sok finomság van rajta.Nagyon guszta és nagyon fini is lehet a torta, remélem egyszer rá tudom szánni magam, hogy elkészItsem.
Máté Ferencné 6 évvel ezelőtt
Kedvenc Oldalam, gratulálok, és sok sikert kívánok további működésetekhez. Ez a torta maga a tökély, lelkesen elmentem (eszperentésen), és remélem, valamikor lesz majd cérnám és elég kurázsim, hogy el is készítsem.
Ékes Andrea 6 évvel ezelőtt
Fantasztikus, nagyon jól néz ki. Hónap végén a szülinapomra meg is csinálom.:))
Bódyné Taczman Éva 6 évvel ezelőtt
Gratulálok!! Naaaaaaaagyon finom lehet!!! Fény ,post, küld??????????????????
Lukácsné Barabás Zsuzsanna 6 évvel ezelőtt
Istenem! Ez gyönyörű! Ha van még egy kis maradék (látom többen is pályáznak rá :-) ), akkor lécci nekem is. :-)
Anita 6 évvel ezelőtt
Gyönyörűséges! Gratulálok és még legalább 1000000 receptet kívánok!:-)
Lengyel Jánosné 6 évvel ezelőtt
Tényleg nagyon étvágygerjesztő ! Legszívesebben már enném is! Nincs egy kis maradék?:)
Habliliom 6 évvel ezelőtt
Gyönyörűség - maga a megvalósult csokoládés álom minden rafinériával és finomsgággal!
Lovranits Miklós 6 évvel ezelőtt
Keresek egy jótét lelket, (nem Szecsuánból, hanem közelebbről) aki ezt a finomságot megsüti és címemre kiszállítja... Nagyon Jó!

Hasonló Receptek

Magazin