Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Mindmegette-torta

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Mindmegette-torta

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 227
  • Elküldve: 72

Hozzávalók:

  • A tortalapokhoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 10 dkg marcipán
  • 6 tojás
  • 16 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg darált mandula
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • fél dl mandulalikőr vagy sütőrum
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj
  • A vaníliás cukrászkrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1/4 rúd Bourbon vanília
  • A diótöltelékhez:
  • 2 evőkanál cukor (a karamellhez)
  • 15 dkg pörkölt dió (finomra darálva)
  • 2 evőkanál sütőrum
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • Valamint:
  • 20 dkg meggylekvár
  • A mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • pár csepp narancsolaj
  • A díszítéshez:
  • 2 dkg tejcsokoládé
  • 2 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál cukor és 1 dl tejszín a tejkaramellhez

Elkészítés:

A tortalapokhoz a csokoládét összetörjük, és vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, a reszelt narancshéjat és a mandulalikőrt, egyneművé keverjük. A marcipánt lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A marcipánt a tojássárgákkal 8 perc alatt habosra verjük. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a darált mandulát jól összekeverjük. A fehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshabhoz finoman hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olvasztott csokoládét, és kikent kapcsos tortaformába öntjük (24 centis), elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a cukrászkrémet. Ehhez a tejhez adjuk a kettévágott vaníliarúd kikapart belsejét, felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, folyamatos kevergetés mellett a forró tejhez adjuk, és amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

A diótöltelékhez a diót sütőben 180 fokon 5 perc alatt megpirítjuk, ledaráljuk. A cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és a tejszínt, ha felforrt, belekeverjük a darált diót, félrehúzzuk a tűzről, és egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd kihűtjük, végül hozzákeverjük a vajat.

Az elkészített krémeket és a fóliába csomagolt tortalapot hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap állítjuk össze a tortát.

A tortalapot 4 rétegre vágjuk. Az alsó lapra a diótölteléket kenjük, ráhelyezzük a második réteget, erre a cukrászkrémet kenjük, majd jöhet a következő lap, ezen elkenjük a meggylekvárt, majd a torta tetejével befedjük.

A mázhoz gőz fölött a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét (30-32 fokosra), és bevonjuk a tortát. Ha megkötött a máz, akkor a cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és folyamatosan keverve lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Az olvasztott tejcsokival, fehércsokival és a tejkaramellel díszítjük a tortát.

Megjegyzés:

Dunszt Zsolt szakács a Mindmegette felkérésére álmodta meg ezt a nagyon ünnepi tortát, amely a Mindmegette 20 000. receptje.

A torta Dunszt Károly cukrász emlékére is készült, akinek tankönyvéből a mai napig is tanulnak a cukrásznövendékek, és aki szakácsunk rokona.

A torta eredeti neve Károly-torta lenne, de mi önkényesen Mindmegette-tortára kereszteltük, de mi is tisztelettel emlékezünk Dunszt Károlyra!

Összes hozzászólás: 11 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2011. február 17. (csütörtök) 13:05
    Még a hétvégén megküzdök vele, mert imádok tortákat sütni. Családi szüli- meg névnapokra mindig saját kezűleg készítek tortát és remek új ötletet adott. Köszönet érte.
Receptválogatás
Friss paprikával és paradicsommal
Szezonban az igazi, akár nyersen, akár sütve-főzve, az aromás szabadföldi zöldségekkel rengeteg ízletes étel készülhet!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Aszús-szőlős sajttorta pohárban Aszús-szőlős sajttorta pohárban
Diópuding padlizsánvajjal Diópuding padlizsánvajjal
Marcipános-ricottás pite Marcipános-ricottás pite
Párizsi csokoládékrémmel töltött omlós sütemény Párizsi csokoládékrémmel töltött omlós sütemény
Cukkini-tian pirított kenyérkockákkal Cukkini-tian pirított kenyérkockákkal
Diós fetagolyók Diós fetagolyók
Fasírt fokhagymásan Fasírt fokhagymásan
Marcipános-szilvás pite Marcipános-szilvás pite
Szilvás-diós muffin Szilvás-diós muffin
Mézes-banános csirkemell Mézes-banános csirkemell
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 4 db
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122718_almas-zabpelyhes-muffin-110.jpg A kora ősz kincsei és kihívásai

Ismét hosszú leszek, mert meglehetősen eseménydúsnak bizonyult az elmúlt hét, konyhai téren különösen. Szerencsére nem hiába.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122681_fuszerkeverek-110.jpg A leghíresebb fűszerkeverékek

A fűszerek használata szinte egyidős a civilizáció történetével. Feltehetően már az őskor végén felfedezték eleink, hogy bizonyos…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/120000/120420_rokagomba-110.jpg Rókagomba, az ínyencek kedvence

A sárga rókagomba, tudományos nevén Cantharellus cibarius, nem ismeretlen az ínyenc konyha rajongói előtt. Nálunk elsősorban…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122675_confiture-de-lait-110.jpg Karamellkrém Normandiából

A kulináris ízutazásokban az a legnagyszerűbb, hogy az embernek ki sem kell tennie a lábát a konyhából, mégis különös kalandokban…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122701_kortesalata-110.jpg Őszi megújulás

Engem nem szomorít az ősz, és nem támadnak apokaliptikus gondolataim az iskolakezdéstől. Én szeretem. A sárga napsütést, a hosszú…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/107000/107770_aranyg_110.jpg A kelt tészták királynője: az aranygaluska

Ha a hétvégi ebéd keretében egy gulyás vagy - mondjuk - tárkonyos csirkeraguleves után megeszünk egy adag aranygaluskát, biztos,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122629_muszaka-110.jpg Muszaka, a görög kedvenc

A muszaka a görög, török, balkáni vidék egyik kedvelt fogása, amelynek az alapját a padlizsán és a darált bárányhús adja.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122657_digesztiv-110.jpg A gyomor segítői

Kivel ne fordult volna elő, hogy a kelleténél többet, nehezebbet, fűszeresebbet evett volna, és ennek kellemetlen következményei…

Napi tipp
A kacsacomb nagyon sokféleképp felhasználható. Lesütve, abálva, hidegen salátákhoz, szendvicsekhez kínálhatjuk. Frissen sütve pedig igazi csemege, amihez tört krumpli és káposzta dukál, de friss kenyérrel vagy salátával kínálva is tökéletes fogás. Kérd receptjeinket hírlevélben is! ►
Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept