Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

RECEPT

« vissza

Mindmegette-torta

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Mindmegette-torta

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 227
  • Elküldve: 72

Hozzávalók:

  • A tortalapokhoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 10 dkg marcipán
  • 6 tojás
  • 16 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg darált mandula
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • fél dl mandulalikőr vagy sütőrum
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj
  • A vaníliás cukrászkrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1/4 rúd Bourbon vanília
  • A diótöltelékhez:
  • 2 evőkanál cukor (a karamellhez)
  • 15 dkg pörkölt dió (finomra darálva)
  • 2 evőkanál sütőrum
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • Valamint:
  • 20 dkg meggylekvár
  • A mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • pár csepp narancsolaj
  • A díszítéshez:
  • 2 dkg tejcsokoládé
  • 2 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál cukor és 1 dl tejszín a tejkaramellhez

Elkészítés:

A tortalapokhoz a csokoládét összetörjük, és vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, a reszelt narancshéjat és a mandulalikőrt, egyneművé keverjük. A marcipánt lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A marcipánt a tojássárgákkal 8 perc alatt habosra verjük. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a darált mandulát jól összekeverjük. A fehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshabhoz finoman hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olvasztott csokoládét, és kikent kapcsos tortaformába öntjük (24 centis), elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a cukrászkrémet. Ehhez a tejhez adjuk a kettévágott vaníliarúd kikapart belsejét, felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, folyamatos kevergetés mellett a forró tejhez adjuk, és amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

A diótöltelékhez a diót sütőben 180 fokon 5 perc alatt megpirítjuk, ledaráljuk. A cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és a tejszínt, ha felforrt, belekeverjük a darált diót, félrehúzzuk a tűzről, és egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd kihűtjük, végül hozzákeverjük a vajat.

Az elkészített krémeket és a fóliába csomagolt tortalapot hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap állítjuk össze a tortát.

A tortalapot 4 rétegre vágjuk. Az alsó lapra a diótölteléket kenjük, ráhelyezzük a második réteget, erre a cukrászkrémet kenjük, majd jöhet a következő lap, ezen elkenjük a meggylekvárt, majd a torta tetejével befedjük.

A mázhoz gőz fölött a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét (30-32 fokosra), és bevonjuk a tortát. Ha megkötött a máz, akkor a cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és folyamatosan keverve lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Az olvasztott tejcsokival, fehércsokival és a tejkaramellel díszítjük a tortát.

Megjegyzés:

Dunszt Zsolt szakács a Mindmegette felkérésére álmodta meg ezt a nagyon ünnepi tortát, amely a Mindmegette 20 000. receptje.

A torta Dunszt Károly cukrász emlékére is készült, akinek tankönyvéből a mai napig is tanulnak a cukrásznövendékek, és aki szakácsunk rokona.

A torta eredeti neve Károly-torta lenne, de mi önkényesen Mindmegette-tortára kereszteltük, de mi is tisztelettel emlékezünk Dunszt Károlyra!

Összes hozzászólás: 11 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2011. február 17. (csütörtök) 13:05
    Még a hétvégén megküzdök vele, mert imádok tortákat sütni. Családi szüli- meg névnapokra mindig saját kezűleg készítek tortát és remek új ötletet adott. Köszönet érte.
Receptválogatás
Nyári kedvencünk: a lángos
Strandon vagy piacon kihagyhatatlan, de néha otthon is érdemes lángost készíteni! Kefires, joghurtos, burgonyás, káposztás változatban is nagyon finom, akár magában, akár tejföllel, sajttal, fokhagymával. !
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Tejszínes-túrós-gyümölcsös kocka Tejszínes-túrós-gyümölcsös kocka
Vargánya-fasírt Vargánya-fasírt
Tökfőzelék rántás nélkül Tökfőzelék rántás nélkül
Szalonnás-tejfölös tócsni Szalonnás-tejfölös tócsni
Avokádós margarita krémparfé Avokádós margarita krémparfé
Kínai ananászos sertéskaraj Kínai ananászos sertéskaraj
Morzsás torta erdei gyümölcsökkel Morzsás torta erdei gyümölcsökkel
Nyári bazsalikomos csirkeragu Nyári bazsalikomos csirkeragu
Medvehagymás kukoricatócsni Medvehagymás kukoricatócsni
Cucumber Fizz (vodkás-uborkás koktél) Cucumber Fizz (vodkás-uborkás koktél)
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 4 db
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122454_sziciliai-110.jpg Az izgalmas szicíliai konyha

A közel 5 millió lakost számláló legnagyobb földközi-tengeri sziget kalandos és számos hódításról tanúskodó története határozott…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122430_gorenje-110.jpg Vajon meddig marad friss a hűtőben a vasárnapi ebédünk?

Azt már biztosan kimondhatjuk, van különbség hűtés és hűtés között, azaz valósággá vált a fogalom: az egészség-megőrző…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/117000/117501_oszibarack-110.jpg Bársonyos és illatos: az őszibarack

Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehérhúsú, lédús és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122443_fetagolyok-110.jpg Diós fetagolyók petrezselyem-köntösben

A nyári konyhában az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ember hihetetlenül kreatívvá válik a friss alapanyagokból, relatíve kis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122422_joghurttorta-110.jpg Krémes és hűsítő joghurttorta

A joghurttorta ideális édesség lehet a meleg nyári napokon, sőt a nagyobb mennyiségű benne található joghurtnak köszönhetően még…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122415_froccs-110.jpg Frissítő fröccs-variációk

A nyári meleg elengedhetetlen itala a vízzel hígított bor, vagyis a fröccs, amely hűsít, szomjat olt és finoman zsongít. Erre már…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122436_parizsi-110.jpg Parizerből párizsi – a legendás felvágott

A párizsi régóta megkerülhetetlen eleme a hűtőpultoknak. A szép emlékű parizer helyett ma már főleg az olcsó és kissé…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122396_kapor-110.jpg Kedvencünk, a kapor

A kapor a magyar konyha megkerülhetetlen fűszere, amely főleg a nyári, szezonális fogásokban jut érvényre, de sokféle ételünkbe…

Napi tipp
A zöldbab kis odafigyeléssel könnyen megpucolható, gyorsan megfő és nagyon finom fogások készíthetők belőle. Ehetjük levesként, főzeléknek, saláta formájában vagy épp pörköltösen elkészítve. Kérd receptjeinket hírlevélben is! ►
Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept