Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindent a Crohnról - mit ehet, és mit nem a beteg?

Dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről az ismeretlen eredetű, az emésztőrendszert támadó megbetegedésről, a Crohnról.

Bár a Burril Crohn belgyógyászról elnevezett betegség a tápcsatorna szinte bármely részét érintheti, jellemzően mégis a vékony- és a vastagbél együttes, gyulladásos megbetegedésérőlvan szó. Ilyenkor váltakoznak az ép és kóros területek, a gyulladásos folyamat pedig a bélfal összes rétegében jelen van. Jobb és rosszabb periódusok váltják egymást, azaz a tünetek hol enyhülnek, hol felerősödnek.

A Crohn-betegség elsősorban a fiatal felnőttek körében fordul elő, de akár gyermekkorban és 60 év felett is megjelenhet. A kiváltó oka még ismeretlen, akár a veleszületett, akár az életünk során szerzett hajlamhoz társulhat valamilyen kiváltó tényező (pl. fertőzés). Gyakran megfigyelhető, hogy a betegség egy családon belül több embernél is, például a szülő és a gyermek vagy éppen a testvérek esetében is diagnosztizálható!

TÜNETEK ÉS VIZSGÁLATOK

A betegség legjellemzőbb tünetei: fogyás; hasi görcsök és hasi fájdalom, hasmenés; visszatérő láz. Ezek a jó időszakban teljesen el is tűnhetnek, a rossz időszakban viszont hullámzóan felerősödhetnek. A szövődmények megjelenése attól függ, éppen melyik terület gyulladása a domináns. Ennek függvényében vitamin-, ásványianyagés fehérjehiány, bélszűkület, bélsipolyok és -tályogok alakulhatnak ki. A diagnózis felállításához és a hiányállapotok felderítéséhez a vékonybél esetében kontrasztanyagos, míg a vastagbélnél tükrözéses vizsgálatra, a szövetminta vizsgálatára és vérvételre van szükség.

MIT FOGYASZTHAT?

A betegség kezelése gyógyszeresen, diétával, esetlegesen sebészi eljárással történik. Az érzékeny bélszakaszt kímélő diéta – nem szigorúan tiltó, hanem célzott, személyre szabott étrend! – a beteg állapotának javítását szolgálja.

Minden esetben törekedni kell a vitaminokban és ásványi anyagokba  gazdag, fehérjedús étrend megvalósítására! Ha a beteg jól érzi magát és tünetmentes, akkor bátranfogyaszthat például zsírszegény húsokat, halat, friss, zsenge zöldségeket, valamint friss almát, körtét és barackot. Az említett gyümölcsök mirelit változatát pedig akár kompótnak vagy befőttnek is elkészítheti.

Ízlés szerint főtt rizst, burgonyát és tésztát is fogyaszthat, de csak minimáliszsiradék felhasználásával! A durva rostú zöldségeket csak passzírozás után javaslom.

Fontos kérdés a tej fogyasztása. A szakmai tapasztalatom alapján kiemelten fontos, hogy a beteg saját magán figyelje a tej-, tejtermékek fogyasztásakor az estelgesen megjelenő problémákat. Ha jól tűri ezeket a kalciumban gazdag élelmiszereket, akkor tűréshatáron belül fogyaszthat zsírszegény tejtermékeket!

A vegetáriánus étrend nem ajánlott, mert fokozza a betegségre jellemző tápanyaghiányos állapotot!

3 tipp

- Az alkohol nem ajánlott, még a konyakos meggy és az alkoholban oldott étrend-kiegészítők sem! A dohányzás pedig kifejezetten káros hatású, ideértve a passzív dohányzást is.

- A különféle „étrend-kiegészítő csodák” helyett az orvos által előírt tápszert javaslom!

- 1993 óta működik a Crohn Colitis Betegek Egyesülete. A tagok programokat szerveznek és hasznos tanácsokkal látják el egymást. Orvosok, dietetikusok is segítenek a betegeknek.

SOMOGYI-KOVÁCS ANITA DIETETIKUS HÁZIGAZDÁNK további TANÁCSAIT ITT OLVASHATJÁTOK! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss