Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindent az ásványvízről I.

Naponta 2−2,5 liter folyadékot kell magunkhoz vennünk, pótolandó a szervezetünkből különböző úton távozó vizet. De nem mindegy, hogy mit iszunk: cukros üdítőket vagy természetes ásványvizet. Hazánk különösen gazdag ásványvizekben, igyuk hát egészségesre magunkat!

Ásványvíznek minősül a legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmazó kútvíz vagy forrásvíz, illetve az ennél kevesebb ásványi anyag (500-1000 mg/l) mellé biológiailag aktív, gyógyító elemeket tartalmazó víz. A gyógyvíz ásványi anyagokat tartalmazó, orvosi kísérletekkel bizonyítottan gyógyító víz, amely feltörhet termálként (30 foknál melegebb forrásban), és általában ásványi anyagokban is gazdag, tehát fürdő- és ivókúrára egyaránt alkalmas. A természetes ásványvíz azért mentes minden külső szennyeződéstől és emberi beavatkozástól, mert a földkéreg mélyen fekvő, védett víztároló rétegéből származik.


Ásványi anyagokkal

A Kárpát-medence speciális adottsága a sok a hévíz- és ásványvízlelőhely. Magyarországon több mint ötszáz ásvány- és gyógyvízforrást tartanak nyilván: külön említendők a főváros ásvány- és gyógyvizei, sok forrás az Alföld peremén és a hegységek törésvonalai mentén fakad, illetve értékes vizeket mélyfúrásokkal is a felszínre hoznak. Hazánkban ötven forrásnál palackoznak hivatalosan elismert ásványvizet.

A gyógy- és ásványvizek csoportosítása kémiai összetétel alapján:
• alkáli-hidrogén-karbonátos vizek (alkalikus vizek)
• kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos vizek
• szulfátos vizek (keserűvizek)
• kénes vizek
• jódos, brómos vizek

A különböző ionok főként szerves anyagokhoz, fehérjékhez, enzimekhez kötődnek, és katalizátorként vesznek részt a szervezet működésében, de a szervetlen sók is felszívódva segítenek. Az ásványi anyagokat a vitaminokhoz hasonlóan nem tudja a szervezet önmaga előállítani. S a legjobb, ha ezeket az anyagokat nem tabletták és cseppek formájában, hanem a táplálkozással, oldott állapotban juttatjuk a szervezetbe.  

Ásványi anyagokra minden emberi szervezetnek szüksége van, de gyerekeknek, várandós és szoptató anyáknak, stresszhelyzetben élőknek, sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek és időseknek még inkább. A természetes ásványvizek energiamentesen vesznek részt testünk vízháztartásának fenntartásában, miközben nélkülözhetetlen élettani és fiziológiás anyagokat juttatunk szervezetünkbe.


Melyik mire jó?

Kalcium és a magnézium: a csontok és a fogak fontos alkotóeleme, megakadályozzák vagy lassítják a csontritkulást, részt vesznek a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében, egyes enzimek működésében, feladatuk van a véralvadásban és a sejtmembrán épségének a fenntartásában, szükségesek az izmok működéséhez.

Foszfor: a csontok és a fogak fontos alkotóeleme, feladata van az anyagcsere-folyamatokban és az energiatárolásban.

Kálium: főként az izmok működéséért felelős, a nátriummal együtt a szervezet folyadék-háztartásának szabályozását végzi, részt vesz a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában.

Króm: többek között fokozza az inzulin hatását.

Vas: elősegíti a vörösvérsejtek képződését, megakadályozza a vérszegénység kialakulását.

Kobalt: szerepe van a vérképződésben.

Mangán: a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserében vesz részt.

Réz: az oxidációs-redukciós folyamatokban elengedhetetlen.

Cink: jelentős szerepe van a sebgyógyulásban.

Hidrogén-karbonát: a sav-lúg egyensúlyt befolyásolja úgy, hogy lúgosító hatást fejt ki a szervezetben, jó hatással van gyomorsav-túltengés esetén (pl. gyomorégés), tisztítja a kiválasztószervet, megakadályozza a vesekő kialakulását.

Szulfát: a fehérjék és több enzim alkotóeleme, a haj, a köröm, a bőr erősségéért felelős.

Fluor: a fogszuvasodást lassítja.

Jód: a pajzsmirigy-hormonok termelődését segíti.

Metabórsav: élettani jelentősége elsősorban a kalcium, a magnézium és a D-vitamin felszívódásában van.

Bór: elegendő bórbevitel esetén a vizeletben csökken a kalcium és a magnézium, fokozódik a foszfor kiválasztása.


Szigorú szabályok

Az ásványvíz kitermelését és palackozását szigorú előírások szabályozzák. A forrásokat és kutakat kémiailag és minden más szempontból az ország illetékes hatósága (Magyarországon az Országos Tisztifőorvosi Hivatal) bevizsgálja, engedélyezi a természetes ásványvíz megnevezést, a terméket pedig rendszeresen ellenőrzi. Ezenkívül a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban is folyamatosan ellenőrzik a vizet. A természetes ásványvizeket éppen teljes eredetiségük megőrzéséért közvetlenül kútnál, forrásnál palackozzák. A címke ad felvilágosítást az ásványvíz összetételére, táplálkozásfiziológiai értékére, jellegére vonatkozóan.

A magyar és az uniós rendelet szerint egyaránt csak az a víz nevezhető természetes ásványvíznek, amelyik
• védett vízadó rétegből származik,
• eredendően tiszta, szennyeződésmentes, nem kell tisztítani,
• összetétele ismert és állandó,
• összetevői meghatározott mennyiségben fordulnak elő,
• az egészségre kedvező hatású ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz,
• megfelel bizonyos szigorú mikrobiológiai követelményeknek,
• kezelése néhány fizikai eljárásra szorítkozik,
• a szén-dioxid kivételével nem adható hozzá idegen anyag,
• a kút vagy forrás helyén kell palackozni.

Sajnos sok magyar és külföldi palackozott és ásványvíznek feliratozott víz nem felel meg az ásványvíz követelményeinek, s csak forrásvíznek vagy ivóvíznek tekinthetők, gyakran mesterségesen ásványi és egyéb anyagokkal dúsítva.

A következő részben áttekintjük a hazai palackozott ásványvizeket.

R. E.

Ezek is érdekelhetnek

Friss