Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak húslevesbe jó - így használd fel a zellert!

Az őszi, téli zöldségkínálat egyik legjobban variálható zöldsége a zeller. A zellert sokáig elég mostohán kezelték a magyar konyhákban, ritkán kerül előtérbe és akkor is csak mellékszerepeket kapott. Pedig a zeller finom, könnyen és gyorsan elkészíthető és nagyon egészséges.
Zellergumó krumpli helyett

A zeller szinte teljes egészében fogyasztható. Ehetjük a gumóját, rágcsálhatjuk a szárát, s fűszerezhetünk a levelével. A gumót felhasználhatjuk leveszöldségként, de fantasztikus, illatos és aromás krémleveseket is készíthetünk belőle. Salátákba szintén érdemes belekomponálni a zellert, akkor a legfinomabb, ha lehelet vékony csíkokra vágva kerül a többi zöldséghez.

A főételek körében is ott a helye a zellernek. Könnyedén készíthetünk a rakott krumpli vagy a muszaka mintájára rakott zellert, a vékony karikára szelt zöldséget panírozva, bundázva akár ki is ránthatjuk, vagy csíkokra metélve, bő olajban süthetjük, s a sült krumpli ízletes alternatívájaként kínálhatjuk. 

Köretként nem csak sült zellercsíkokat tálalhatunk, hanem készíthetünk zellerpürét is, amely szintén izgalmas változata a már megszokott és olykor bizony megunt krumplipürének. A zellerpüré nem igényel extra fűszerezést, elég, ha egy kevés sóval, vajjal, tejjel vagy tejszínnel megbolondítjuk.

A zellergumóból készített pürével gazdagíthatjuk a különféle péksüteményeket is. A krumplis kenyér vagy pogácsa készülhet zelleres változatban is. A zellerrel gazdagított tészta kevesebb hozzáadott zsiradékot igényel és tovább friss marad.

A zeller nem csak a sós falatok esetében jelent megoldást, kevert süteményekhez is adhatjuk, bár itt feltétlenül számoljunk azzal, hogy meglehetősen karakteres íze van.

Friss, illatos, ropogós, izgalmas: zellerszár

A zeller gumója mellett a szára is nagy kedvencünkké válhat. A halványítózeller, angolzeller vagy zellerszár néven ismert zöld rostköteg egy kifejezetten a szár fogyasztására nemesített zellerfajta szára. A zellerszár tökéletes kísérője lehet bármilyen iskolába, munkába vitt szendvicsnek, de salátáknak is izgalmas ízt és textúrát kölcsönöz. A különféle raguk és mártások elengedhetetlen eleme, íze, állaga itt is fontos a teljességhez. A zellerszár akkor a legfinomabb, ha a felhasználás előtt egy zöldséghámozóval finoman megpucoljuk.

GUMÓS, SZÁR ÉS HALVÁNYÍTÓ - ZELLER-KISOKOS, TUTI RECEPTETKKEL! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss