Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindent a szelektív hulladékgyűjtésről

Védenéd a környezetet, próbálnál tudatosan szemetelni? Néha azonban a jószándék kevés, mert sok még a homályos folt. Íme egy kis segítség, hogy mit hova és hogyan kellene dobni.

Nemcsak a környezettudatosság miatt érdemes szelektíven gyűjteni a szemetet: anyagi szempontból is megéri. Ha a termelt szemetedet megpróbálod válogatni, látni fogod, hogy jelentős mennyiségét nem is kell a szemetesek által heti rendszerességgel elszállítandó kukába helyezned, így akár kukát is visszaadhatsz a szemétszállító vállalatnak (amennyiben több kukád volt eddig), és így költséget takaríthatsz meg.

Műanyag

A legnagyobb helyet elfoglaló hulladék, hiszen ha nem tömöríted vagy zsugorítod össze az üdítős palackokat, rengeteg levegőt tárolsz a kukádban.
Amit így gyűjthetsz:
- ásványvizes és más üdítős PET palackok
- kiöblített joghurtos, tejfölös poharak
- műanyag zacskók

Ma már vannak olyan cégek, akik PET palackok zsugorítására használatos háztartási kisgépeket gyártanak. Ezeket bárhol elhelyezheted a lakásba, hő segítségével pogácsa nagyságúra zsugorítják a flakonokat. Van olyan forgalmazó, amelyik postai zsákot is mellékel a géphez, amelyben gyűjtheted a zsugorítmányokat, majd ingyenesen visszaküldheted a cég részére, aki ezért még minimális pénzt is fizet neked.

Üveg

Két kategória létezik ezen belül: színes és fehér üveg. Előbbibe tartoznak a boros és sörös üvegek, utóbbiba pedig a befőttes, valamint az ásványvizes üvegek. Mindig kiöblített, tiszta üveget helyezz csak a gyűjtőbe.

Papír

Mindenféle papírhulladékot dobálhatsz ide, az újságpapírtól elkezdve a műszaki cikkek kartondobozáig. Figyelj rá, hogy nagyon szennyezett vagy zsíros papírt ne tegyél bele.

Ne feledd: vannak olyan speciális hulladékok, melyek egyik kategóriába sem tartoznak bele, mégsem kéne egyszerűen csak a kukába dobnod őket. Ezeket jobb, ha elviszed nagyobb hulladékgyűjtő állomásokra, ahol térítésmentesen átveszik tőled. Ilyen például a háztartási zsiradékok, a cd és dvd, az elemek, valamint a használt akkumulátor is.

Megmaradt gyógyszereket soha ne dobj a kukába, vidd inkább vissza őket a gyógyszertárba!

További praktikus tudnivalók, ötletek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss