Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citrom, lime, pomelo és grépfrút: ezért szeretjük a citrusokat!

Szinte egész évben kaphatók nálunk, szezonjuk mégis késő ősszel kezdődik. Sokoldalúan felhasználhatóak, citrommal például finom tortát süthetsz.
Ezért jó:

Már egy közepes nagyságú narancs vagy grépfrút is fedezi egy felnőtt ember napi (kb. 100 mg-nyi) C-vitamin-szükségletét, és szinte védőpajzsként szolgál a téli megfázással, influenzával szemben. A C-vitamin baktérium-, valamint vírusölőként is hatásos.

Ezenkívül védelmet nyújt az érelmeszesedés ellen, segíti a máj méregtelenítő működését, és megelőzi a rákot. Ráadásul megkönnyíti a vas felvételét a növényi eredetű élelmiszerekből. A citrusfélék azonban más miatt is fontosak: sokféle B-vitamint – B1-et, B6-ot, pantoténsavat, folsavat –, illetve ásványi anyagokat – káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat – tartalmaznak.

Így használd:

A narancs az egész világon népszerű. Két fajtája van: a narancssárga színű és a vérnarancs, mindkettő lehet édes vagy savanykás ízű. Önmagában is kitűnő, de remekül illik salátákba, kifacsart leve pedig üdítő ital. Lereszelt héja finom aromát ad a süteményeknek és a desszerteknek. A keserűnarancs – mint a sevillai és a bergamott – lekvár készítéséhez tökéletes. Néha nálunk is kapható pomeló, más néven óriás narancs, ami úgy néz ki, mint egy túlméretezett grépfrút. Íze enyhébb és kevésbé kesernyés.



A citrom leve többek között kiemeli a szárnyasok, halak, pácok, valamint többféle ital és a sütemények, krémek ízét. Általában nem szokás önmagában fogyasztani. Ha a frissen hámozott vagy felvágott gyümölcsöt, zöldséget citromlével locsolod meg, nem színeződik el.

Zöld héjú változata, a lime lédúsabb és kevésbé savanyú. A citrommal ellentétben a színe nem az éretlenség jele, hanem éppen fordítva. A thai, a mexikói és a tahiti konyha egyik fontos hozzávalója. Főként húsételek mellé kínálják, koktélok, szirupok, pác ízesítésére használják.

A grépfrútnak különböző fajtái léteznek, színük lehet világossárga, rózsaszín vagy akár piros. A világos húsú kissé kesernyés és fanyar. Piros és rózsaszínű változata azonban sokkal aromásabb és kellemesebb ízű.

Étvágygerjesztő, frissítő gyümölcs például reggelire: általában félbevágva, kevés cukorral megszórva vagy mézzel meglocsolva, kiskanállal fogyasztják. Frissen préselt leve rendkívül sok C-vitamint tartalmaz. Gyümölcssalátába keverve is finom, de dzsem szintén készülhet belőle.

A mandarin a narancs rokona, de abban különbözik családjának más tagjaitól, hogy íze enyhébb, kevésbé savas, a héja vékony és könnyen lehúzható. Sötét narancssárga húsa nem olyan rostos, ám édes és igen aromás. Különösen sok A-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Készülhet belőle kompót, sőt dzsem is. Szárított héját a kínai konyha gyakran húsételek ízesítőjeként használja. A klementin a mandarin és az észak-afrikai vadnarancs keresztezéséből származik. Többnyire mag nélküli, édes és lédús.



 5 extra tipp:

1. Gyümölcsfilé: Vágd le a narancs tetejét és alját, majd a héját éles kés segítségével, a fehér résszel együtt távolítsd el. Emeld ki a gyümölcshúst a hártyák közül, és közben fogd fel a kicsorgó gyümölcslevet. Salátákba, desszertek díszítéséhez kitűnő.

2. Aromabomba: Az ízesített cukor igazán finom süteményekbe és desszertekbe. Az alaposan megmosott lime, citrom vagy narancs héját reszeld le kis lyukú reszelőn, majd keverd össze 10-15 dkg kristálycukorral, és tedd csavaros tetejű üvegbe. Több hónapig eláll.

3. Frissen tart: A citrom sokáig frissen tartja a kibontott olajbogyókonzervet. A bogyókat a lével együtt öntsd tálba, és sűrűn fedd be citromkarikákkal. A gyümölcsben lévő sav antibakteriális hatású, így sokáig megóvja az olajbogyót a megromlástól.

4. Apró élvezet: A kumkvat, ez a fűszeres-fanyar ízű mini narancs héjastul fogyasztható. Előtte azonban forró vízben jól mosd meg, majd töröld szárazra. Karikákra vágva igen dekoratív, és még finomabbá teheted vele pl. a gyümölcssalátát, a süteményeket vagy a koktélokat és a puncsot.

5. Nem szárad ki: Csak kevés citromlére van szükséged az ízesítéshez? Szúrj a citromba fogvájót, és cseppenként nyomd ki belőle a kívánt mennyiséget! Előnye: így sokkal tovább friss marad a gyümölcs a hűtőszekrényben, mint ha félbevágod.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss