Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindenféle kenyerek

Egyik áldott ősünk tizenkétezer éve rájött, hogy a vízből és őrölt gabonából készült massza a forró kövön finom, ehető élelemmé válik. Megszületett nélkülözhetetlen táplálékunk: a kenyér.

Az európai és észak-amerikai népek általában búzából vagy rozsból készítik és kelesztik, az ázsiaiak, az afrikaiak, a közép-amerikaiak inkább lepény alakú, kovásztalan, illetve élesztő nélküli kenyereket sütnek, főleg rozs-, kukorica-, zab- és rizslisztből. Néhány ország kenyerét világszerte ismerik.

 

A finn ropogós rozskenyér nagyon híres. Enyhén savanykás ízű, és marinírozott tengeri halhoz, halleveshez illik felszolgálni. A malátával készült finn kenyér rákkal töltött paradicsommal kiváló, de önmagában heringes vagy szardellás vajjal is finom. A zablisztből készült finn kenyér pirítva az igazi – osztriga vagy pirított szárnyasmáj kísérője lehet.

Oroszországban sütik a híres orosz rozskenyeret. Kaviárhoz ezt illik felszolgálni, de nagyon finom a zakuszkinak nevezett orosz előételhez is. Az orosz feketekenyér színét a barna rozslisztnek köszönheti.


Németországban se szeri, se száma a különféle kenyereknek. Legkedveltebb a híres Vollkornbrot, amely magokkal dúsított kenyér. Nagyon finom roston sült kolbászkákhoz vagy fehér hurkákhoz. A Knäckebrot svéd eredetű német kenyér, amelyet rozslisztből sütnek élesztős, kovászos erjesztéssel, négyszögletes formában. Vegyes ízelítőhöz, ketchupos húsgombóchoz kiváló. A Pumpernickel rozslisztből és savanyútésztából készült fekete kenyér. Hosszú ideig kell sütni. Rendkívül tápláló, de nehezen emészthető. Roston sült marhahúsokhoz, vad pecsenyékhez illik.



A franciákat még a karikatúrákon is botkenyérrel, azaz baguette-tel ábrázolják. Tudni illik, hogy ennek a típusnak három fajtája létezik. A pain parisien hosszú, viszonylag vastag, a batard kevésbé hosszú és vastag, míg a baguette sokkal vékonyabb és hosszabb botkenyér. A ficelle egészen vékony, valóságos pálcikaként hat a baguette mellett. Baguette-et mindenhez lehet fogyasztani. A hagymaleves viszont elképzelhetetlen nélküle. Strassbourgi libamájpástétomhoz is baguette dukál.



A Közel-Keleten, az arab országokban és Izraelben készítik a zsebes kenyeret, a pitát. Amikor a tésztát megsütik, üreg képződik a belsejében, ezt mindenféle finomsággal megtöltik, és úgy fogyasztják. Például zöldségekkel, sült bárányhússal, hússal rakott padlizsánnal, vagy mirmizzel, azaz arab pörkölttel.

Az indiai kenyér többnyire kerek, és általában zsiradékban vagy anélkül a tűzhelyen – nem a sütőben – készül. Mindig frissen szolgálják fel, mert ha áll egy ideig, összeesik. Sokféle változata ismeretes, attól függően, hogy az ország mely területéről származik. A legismertebb indiai kenyér a chapati (csapati) madraszi currys csirkecombok, tandoori csirke (fűszeres sült csirke), vagy chilimártással készült paradicsom kísérője lehet.

Ezek is érdekelhetnek