Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Minden, amit a 40 napos böjtről tudni érdemes

default user icon
MME
Hamarosan kezdetét veszi a nagyböjt, ami 2024-ben február 14-től március 30-ig tart. Miért és hogyan érdemes böjtölni?

A negyvennapos böjt során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére készülnek. A vallásos gyakorlat középpontjában, ebben az időszakban a bűnbánat és megtisztulás áll.

Miből áll a böjtölés?

A nagyböjti önmegtartóztatás legszigorúbb változata a negyvenelés volt. Ilyenkor a böjtölő csak negyvenszer evett ebben az időszakban – tehát naponta csak egyszer. Szintén szigorú az a szokás, hogy a nagyböjt péntekjein csak hét búzaszemet ettek.

Ma a katolikus egyházban a böjt előírása az, hogy a 18 és 60 év közötti emberek böjt idején naponta csak háromszor étkezhetnek, lehetőleg nem jóllakva, és péntekenként kifejezetten tartózkodni kell a húsételektől.

A húsvét előtti böjtölésnek ma már több nem hivatalos formája is elterjedt, van, akik csak azt a részét tartják be, hogy péntekenként nem esznek húst és vannak olyanok is, akik csak nagypénteken tartják ezt a szokást. Mások a hús teljes elhagyásával böjtölnek hamvazószerdától a húsvéti sonkabontásig.

Amire mindenképpen figyelj!

A böjtölés jó hatással van a szervezetre, ugyanis kitisztulnak a méreganyagok, a bélrendszer regenerálódik, és az anyagcsere felgyorsul, visszaáll egyfajta belső egyensúlyi helyzet, arról már nem is beszélve, hogy a zsírpárnák is eltűnnek. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni, nehogy több kára legyen a böjtölésnek, mint haszna.

Hogy pontosan mire, az nagyban függ attól is, hogy hogyan böjtölsz. Fontos tudni, hogy a szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi a tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, ha elfogynak a zsírraktárok, következnek az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra.

A teljes koplalással járó böjtkúrák nem véletlenül szoktak maximum csak egy vagy két napig tartani. Ha pedig olyan böjtöt tartasz, ahol csak napi egyszer étkezel, lényeges, hogy figyelj a megfelelő energia, vitamin és ásványi anyag bevitelre, mert ezekre feltétlenül szüksége van a szervezetednek. Nagyjából 70 százalékra érdemes csökkenteni az energia bevitelt, figyelve arra, hogy vitaminok és a nyomelemek mennyiségét ne mérsékeld.

Mi a helyzet a hússal?

A hús elhagyása nem okoz problémát a szervezetnek, de a fehérjét pótolni kell. Valamint érdemes figyelembe venni, hogy a fejlődő szervezetnek, az időseknek és a fizikai munkát végzőknek még több fehérjére van szüksége, náluk egyszerűbb lehet ezt hússal bevinni.

Másképp is lehet

A böjt lényege a lemondás, a lemondásé pedig a befelé fordulás, egyfajta lelki megtisztulás. Mindez jól jöhet, akkor is, hogyha nem vagy vallásos. A húsvét előtti időszak keretet adhat, hogy te is lemondj valamiről, a belső fejlődésed érdekében, felfoghatod ezt egyfajta tavaszi megújulásnak is.

Egyáltalán nem muszáj, hogy a hús vagy a jóllakottság érzése legyen az, amiről lemondasz. A böjtölés akkor a leghatékonyabb (és persze a legnehezebb is), ha olyan dolgokat engedsz el időlegesen, ami nem feltétlenül szolgálnak téged, de mégis fontosak számodra. Így jó ötlet lehet személyre szabni a böjtöt. Gondolkodhatsz például az alábbiak alapján:

„Lemondok az édességről”

„Nem használok cukrot”

„Nem iszom alkoholt”

„Nem veszek semmit, ami nem az alapvető szükségleteimhez kell”

„Nem gyújtok rá”

„Lemondok a kávéról”

„Nem megyek étterembe vagy szórakozóhelyre”

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss