Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Így lesz tökéletes a cukormáz: 8 isteni recept + 5 profi tipp

default user icon
Török Zsuzsa Karácsony
0
Egyedien dekorálhatsz vele tortát, aprósütit, muffint vagy mézeskalácsot, ráadásul elfedi az esetleges sütési hibákat. Színezheted, ízesítheted tetszésed szerint vagy akár kihagyhatod belőle a cukrot, az viszont nem mindegy, hogy milyen az állaga. Ismerd meg a változatokat és a profi trükköket!
Hirdetes
Az alaprecept

A 25 dkg porcukorból és 4 ek vízből kevert klasszikus cukormáz megszilárdulva tetszetős, szétterülő bevonatot képez, amely egyúttal a sütemény kiszáradását is késlelteti. Kontúrozáshoz csak 3 ek vizet adj hozzá, hogy sűrűbb legyen. Mézeskalácsra és mézeskalács-házikó elemeinek összeragasztásához víz helyett tojásfehérjével dolgozd össze a porcukrot.

Meleg vagy hideg tésztára kend?

Attól függ, milyen hatást kívánsz elérni. Meleg felületen a cukormáz könnyebben szétterül, továbbá kissé beivódik a felső rétegbe, és édesebbé, szaftosabbá teszi a süteményt. Mélyebbre tud hatolni, ha kissé hígabbra készíted, a sütőből kivett tésztát pedig több helyen megszurkálod fogvájóval. 
A teljesen kihűlt muffinokra vagy más süteményekre felvitt normál sűrűségű cukormáz egyenletes, roppanós bevonatot képez.

Variációk cukormázra

Vedd figyelembe a süti jellegét, továbbá hogy milyen alakalomra készíted vagy kit fogsz vele megkínálni. Pl. ünnepi alkalmakra kiváló a tetszőlegesen színezhető és mintázható klasszikus cukormáz, de idős személynek inkább a mézeskalácsok díszítéséhez szokásos – puhább – mázzal kedveskedj.

Klasszikus
Helyettesítsd az előírt vízmennyiséget ugyanannyi tejjel: ragyogóan fehérré, valamint puhábbá teszi a mázt.

Színes
Alkoss egyedit! A normál fehér cukormázt por alakú és folyékony ételfestékkel, tubusos pasztával vagy szörppel tudod színezni. Kis mennyiségen kísérletezd ki a kívánt erősségű árnyalatot, és ne feledd, hogy a folyékony színezőanyag hígabbá teszi a mázt!

Cukormentes
Természetes cukorhelyettesítőt (xilitet, eritritet, steviát) keverj össze a normál cukormázhoz szükséges mennyiségű vízzel. (Nem lesz olyan selymes, mint a valódi cukros máz.) Próbáld ki egy kis felületen, hogy szépen elterül-e. Ellenkező esetben adj hozzá még egy kis vizet.

Citromos
25 dkg átszitált porcukorhoz 1 ek citromlét és 2 ek vizet számíts, hogy ne legyen túl savanyú.

Mézeskalácshoz
Robotgéppel vagy kézi habverővel alaposan dolgozz össze 25 dkg porcukrot 1 db tojásfehérjével. A folyós masszát írókázáshoz vagy mézeskalács-házikók  építéséhez használhatod.

Mandulás
1 db tojásfehérjét dolgozz össze 15 dkg porcukorral, majd keverj bele 5 dkg őrölt mandulát. Mandulás, mogyorós, diós süteményekre egyaránt kiváló szétterülő bevonat.

Alkoholos
Szép sárga színt és alkoholos ízt eredményez, ha 25 dkg porcukorhoz 5 cl tojáslikőrt adsz.
A részeges-fűszeres változathoz 3 tk rumot vagy forralt bort és 2 ek vizet keverj össze 25 dkg porcukorral, 1 csipet őrölt fahéjjal és 1 csipet őrölt szegfűszeggel vagy koriandermaggal. Kend diós süteményekre, adventi apróságokra vagy mézeskalácsra. Mindkettőt felnőtteknek készítsd!

Mentőötletek vészhelyzetre

Általános érvényű jó tanács: először csak az elrontott máz felét próbáld megmenteni, hogy balsiker esetén ne menjen pocsékba a teljes mennyiség. Lassan adagold hozzá a plusz hozzávalókat és jegyezd meg, miből mennyit kellett használnod a kívánt állag vagy íz eléréséig.

Túl híg máz
Csak egy segíthet: még több porcukor. Ha kevés van belőle, öntsd az egészet egy tiszta tálba, és apránként keverj hozzá annyi híg mázt, amennyitől a massza kellően folyós lesz.

Túl sűrű máz
Adj a mázhoz még több folyadékot. Alaposan keverd át minden teáskanálnyi mennyiség hozzáadása után, máskülönben egykettőre túlhígítod.

Túl savanyú máz
Nem biztos, hogy szükség van korrekcióra, hiszen egy citromos máz savassága üdítően friss ízzel gazdagít bizonyos süteményeket. A túlságosan savanyú máz feléhez adagolj porcukrot és vizet. Ha túlságosan édesnek érzed, keverj bele egy keveset a maradék savanyú masszából.

Nem fed a máz
Száradás után vigyél fel a mázból még egy réteget a bevonandó felületre.

Receptek cukormázzal >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes