Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milyen ételhez milyen pezsgő illik? Hasznos kisokos!

default user icon
MME
Pezsgőt sokszor csak karácsonykor és szilveszterkor fogyasztunk, pedig a buborékos ital megkoronázhatja családi és baráti összejöveteleinket, egy nyári bulit és egy átlagos hétvégi estét is. Ha pedig vendégeket várunk, tudnunk kell, milyen ételhez milyen pezsgő passzol. Ebben segítünk most.
Szabályok

1. Önálló aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgőt (brut, extra brut, brut nature) ajánljunk. Ezt természetesen felülírhatja a vendég igénye, ízlése és elképzelése. Az elmúlt években Magyarországon például nagyon kedveltek lettek a nyerspezsgők (zéro dosage), így nem árt felszerelkezni néhány üveggel.

2. Ne szolgáljunk fel édes pezsgőt aperitifként, hacsak a vendégünk nem azt kéri kifejezetten.

3. Egy étkezést egy fajta (palack) pezsgővel is lekísérhetünk, vagy minden fogáshoz ajánlhatunk más-más (pohár) pezsgőt. Előbbinél ügyeljünk az ételsor jellegére, a vezér ízekre, ettől nagyon eltérő pezsgőt semmiképpen ne válasszunk.

4. Ha a fogásokhoz önálló, különböző pezsgőket szolgálunk fel, nagyon vigyázzunk az építkezésre (a száraztól az édesebb felé haladjunk vagy a frisstől a tartalmasabb felé. Pezsgősor bemutatásakor a menüt igazítsuk a pezsgősorhoz!

Alapvető étel-pezsgő párosítások:

osztriga – fehér pezsgő (brut, extra dry)
kaviár – jellegének megfelelő fehér vagy rosé pezsgő
hideg füstölt lazac – rosé pezsgő (brut)
meleg halak (fogas) – Chardonnay (extra dry)
csirke marengó módra – könnyed cuvée pezsgő vagy érleltebb pezsgő (ha erősebben gombás az elkészítés módja)
burgundi marharagu – tartalmas (esetleg évjáratos) Pinot Noir pezsgő
desszert – vegyük figyelembe, hogy a pezsgők cukortartalom szerinti besorolása eltér a borokétól, az extra dry, dry (sec) és demi sec (12-50 g/l) besorolás már édes érzetű italokat jelenthet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss