Szabályok
1. Önálló aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgőt (brut, extra brut, brut nature) ajánljunk. Ezt természetesen felülírhatja a vendég igénye, ízlése és elképzelése. Az elmúlt években Magyarországon például nagyon kedveltek lettek a nyerspezsgők (zéro dosage), így nem árt felszerelkezni néhány üveggel.
2. Ne szolgáljunk fel édes pezsgőt aperitifként, hacsak a vendégünk nem azt kéri kifejezetten.
3. Egy étkezést egy fajta (palack) pezsgővel is lekísérhetünk, vagy minden fogáshoz ajánlhatunk más-más (pohár) pezsgőt. Előbbinél ügyeljünk az ételsor jellegére, a vezér ízekre, ettől nagyon eltérő pezsgőt semmiképpen ne válasszunk.
4. Ha a fogásokhoz önálló, különböző pezsgőket szolgálunk fel, nagyon vigyázzunk az építkezésre (a száraztól az édesebb felé haladjunk vagy a frisstől a tartalmasabb felé. Pezsgősor bemutatásakor a menüt igazítsuk a pezsgősorhoz!
Alapvető étel-pezsgő párosítások:
osztriga – fehér pezsgő (brut, extra dry)
kaviár – jellegének megfelelő fehér vagy rosé pezsgő
hideg füstölt lazac – rosé pezsgő (brut)
meleg halak (fogas) – Chardonnay (extra dry)
csirke marengó módra – könnyed cuvée pezsgő vagy érleltebb pezsgő (ha erősebben gombás az elkészítés módja)
burgundi marharagu – tartalmas (esetleg évjáratos) Pinot Noir pezsgő
desszert – vegyük figyelembe, hogy a pezsgők cukortartalom szerinti besorolása eltér a borokétól, az extra dry, dry (sec) és demi sec (12-50 g/l) besorolás már édes érzetű italokat jelenthet.