Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon

Teszteld, hogy te köztük vagy-e!

Végre itt a nyár, beindult a várva várt fagyiszezon, és nemsokára nagyot haraphatunk kedvenc strandunkon a sajtos-tejfölös lángosból is. Ezt az örömet azonban könnyen elronthatják a finom falatokat követő olyan kínzó tünetek, mint például a csikaró hasfájás vagy a puffadás. A statisztikák szerint hazánkban közel 3 millió embert érint a laktózintolerancia, mégis nagyon kevesen tudják, hogy ez okozza a kellemetlenségeket.

Felnőttkorban akár egyik pillanatról a másikra egyre többen szembesülnek kínzó hasi panaszokkal bizonyos ételek fogyasztása után. A hasfájást, puffadást vagy hasmenést ilyenkor a legtöbb esetben tüneti kezeléssel orvosolják. Ezzel azonban a probléma  - ami gyakran a tejcukor (laktóz) érzékenység - nem oldódik meg.

Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukor megemésztésére, a laktáz enzim (tejcukorlebontó enzim) működése azonban csökkenhet, vagy teljesen meg is szűnhet az évek során. Ennek következtében vannak, akik nem tudják önfeledten élvezni a tejes finomságokat, mert szervezetük csak részben, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot. Számukra nemcsak a tej, de sok más, tejport vagy tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlenséget okozhat.

Ugyan már számos laktózmentes termék kapható, azt azonban kevesen tudják, hogy a tejcukor előfordul számos készételben, pék- és hentesáruban vagy akár a levesporokban is. Nem kell azonban kiiktatni az étrendből mindent, ami laktózt tartalmaz, és nincs is szükség ilyen drasztikus lépésre. A megvonás helyett sokkal egyszerűbb étkezése előtt a természetes laktáz enzim pótlása egy-két rágótablettával. Azt pedig, hogy minket érint-e probléma, egyszerűen tesztelhetjük: mindössze meg kell figyelnünk, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után tapasztaljuk-e a tüneteket, és ha igen, akkor egyszerűen, étkezés előtt a laktáz enzim pótlásával könnyedén megszüntethetjük a probléma forrását.

Ezek is érdekelhetnek

Friss