Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mikulás és karácsony - babáknak

Karácsony közeledtével a család lázasan készülődik. Manapság ez sajnos sok helyen az ajándékok utáni rohangálásban merül ki. A kisbaba azonban főleg a nyugalmat és a derűs hangulatot szereti. Ha kisgyermekünk van, gasztronómiai szempontból is körültekintőbben szervezzük meg a jeles napokat! A totyogóst se tömjük édességekkel, az ünnepek egészségesen is széppé tehetők!

Ne az utolsó napokban futkossunk fejvesztve, mert azzal feszültséget keltünk önmagunkban és kisgyermekünkben egyaránt. A karácsony pedig éppen nem erről szólna… A békés hangulatú ünnep megszervezése nagy kihívás, főként ahol kisgyermek is van. A baba életét is irányítsuk úgy, hogy véletlenül se maradjon ki az aktuális oltás, orvosi vizit. Ha lehetőség van rá, kérjük meg a nagymamát, segítsen dajkálással vagy a sütemények elkészítésével – így több időnk jut a vásárlásra, amit nem tanácsos a baba kíséretében tenni. A kisgyermekek nehezen tűrik a tömeget, a hangzavart, s a zsúfoltság a téli fertőzések melegágya. És ki tud lázcsillapítás közben felhőtlenül örülni!?

 

Mikulás

Az ünnepek közeledtével fel kell hívnunk a figyelmet arra, amit ilyenkor sokan elfelejtenek: a fejlődő szervezetnek végképp nem ideális táplálék az édesség! A Mikulásnak nem kötelező édességhalmazt hoznia; ha elővesz a puttonyból egy csörgőt vagy gumifigurát, annak a kicsi biztosan örülni fog. Ha a Mikulás személyesen nem látogat el a családba, akkor a frissen tisztított kiscipőből reggel előbújhat az ajándékcsomag, amely tartalmazhat piskótát, gyümölcsöt, játékot. Az almával, a naranccsal még játszani is lehet.

A kicsi a kedvenc kásájának is örül, ha Mikulás figurát teszünk a tányér mellé. Még a főzelék is ízletesebb, ha eljátsszuk, hogy ezúttal azt is a Mikulás hozta. A baba szoptató anyukája pedig kapjon valami kedveset: a szoptatós mamák tudnak a legjobban örülni egy-egy apró kozmetikumnak, könyvnek, kinek-kinek ízlése szerint. Ha a mama mértékkel csokit eszik, a finomság az anyatejen keresztül a baba ünnepnapját is megédesíti. A már tipegni tudók kaphatnak csokifigurát, amely azonban az ajándékok közül méretében a legkisebb legyen!


Karácsony

A hat hónapnál fiatalabb babát egyáltalán nem, az egyéves gyermeket pedig csak mértékkel tanácsos ünnepi lakomában részesíteni. Az újszülöttel nincs sok probléma, szopik, mint máskor, gondoljuk. Igen ám, de édesanyja megannyi csábításnak van kitéve, nehezen tud ellenállni a finom és különleges falatoknak. Pedig azokat a baba is elfogyasztja: az anya táplálékából olyan anyagok juthatnak át az anyatejbe, amelyek a gyermek emésztését, közérzetét megzavarhatják. Ha az anya túl sok tojással, olajjal készült ételt, halat, olajos magvakat (dió, mogyoró, mák stb.) tartalmazó édességet fogyaszt, az a babának nyugtalanságot, esetleg enyhe hasfájást, az allergiás kicsinek azonban igazi veszélyeket jelenthet. Az alkohol hatására is gondolni kell!

Hozzátáplálás idején már nagyobb gond az ünnepi készülődésben a babának külön főzőcskézni. Ha karácsonykor pulykát eszik a család, és desszertnek esetleg gesztenyepürét tálalunk, akkor könnyű a babának elkészíteni a gesztenyepürés pulykát.


Hasfájás lehet a vége

A babának az a jó, ha a megszokott ételeit kapja. Az ünnepi csillogás, jövés-menés úgyis megzavarja a kicsit, nyugtassuk meg kedvenc főzelékével vagy tejpépével, és a gasztronómiai különlegességek helyett tálaljunk vidáman, esetleg ünnepi tányérkából. A nagyobb babákat hajlamosak vagyunk megkínálni a családi menüből, pedig a csecsemő emésztő szervrendszere a kor adottságainak megfelelően működik.

Lehet, hogy a kicsi nem lesz beteg egy pár falat bejglitől, de megtörténhet, hogy a bélműködés fölösleges terhelése miatt hányás vagy hasmenés lesz az eredmény. Az ünnep nem attól ünnep, hogy mindenből válogatás nélkül habzsolunk! Tervezzük meg a menüt úgy, hogy abban csecsemő, gyermek, felnőtt és öreg gondtalanul élvezhesse kedvencét.

Talán ünneprontásnak tűnik, de jó tanács: a szülők és a nagyszülők elsősorban ne csokoládéval, édességekkel lepjék meg a gyermekeket! Minden esetben tartsuk szem előtt, hogy a kicsi pocak befogadóképessége véges.

 

Ezek is érdekelhetnek