Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Miért utálom a fokhagymát?

Genetika? Nevelés? Nem tudom. Anyám is utálta, apám mindenevő volt. Egyik gyermekem, mint én, másiknak semmi baja vele. Testvéreim is ugyanígy megoszlanak.

Elég hallanom a szót, olvasni vagy írni róla, és máris kevésbé érzem jól magam. Ha meg szagát érzem, pláne az előttem lévő tányérból, étvágyam elszáll, ha lehet, menekülök.

Ettek már csigát? Én nem tudom, milyen. Egyszer próbálkoztam vele. Az első darab eljutott a számig, tovább nem, mert megéreztem rajta a fokhagymás krém ízét, ami beborította. Máig sem tisztáztam, hogy az állat vagy a krém volt a hibás, de megmaradtam ennél az egy kísérletnél.

Olaszország, külvárosi trattoria, szegény diákok vacsorázóhelye. Késő este, vendég már alig. Signora Maria - a tulajdonos, szakácsnő, pincér, pótmama, minden egy személyben - beszél rá a kitűnő zöldséglevesre, a minestronéra. Elém tesz egy óriási tányérral, még mellém is ül egy kis csevegésre, és büszkén figyeli, hogyan tüntetem el remekművét. Én meg azonnal érzem, hogy baj van, egy kanállal sem tudok belőle lenyelni, kénytelen vagyok bevallani, hogy én ezt így nem tudom megenni. Nagyon csalódottan nézett rám, később már nem volt olyan felhőtlen a viszonyunk, mint régen.

Ha valahova meghívnak ebédre vagy vacsorára, azonnal jelzem, mit nem eszem. Ezt általában elfogadják, néha kicsit sajnálkozva  („te nem tudod, mi a jó !”),  és olyat főznek, amibe nem kell, esetleg nekem egy külön adagot, mentesen. A baj ilyenkor szokott lenni: „csak egy ici-pici van benne, nem is érezni”.  Hát akkor meg minek, gondolom én, aki persze azonnal érzem, nagyon is érzem, és főleg csapdában érzem magam, úgy csinálok, mintha ennék, pedig legszívesebben…

Amiben fokhagyma van, annak nekem fokhagyma íze van, elnyomva minden más ízt. Amiben nincs fokhagyma, annak hús, hal, zöldség, stb. íze van.

Gond akkor is van, ha valamiben nincs, és én mégis érzem az ízét, mert „fertőzött” deszkán vagy tányéron vágták, esetlegy hasonló bűnöket követtek el. Egy szelet kuglóf enyhe fokhagyma beütéssel, volt már ilyenben részem, rágondolni is rossz.

Ha valakin érzem a fokhagymaszagot, nem zárom azonnal szívembe az illetőt. Színházi előadást tett már nekem tönkre szomszédom illata. Báli, ünnepi vacsorára szerintem nem kellene ilyen ételeket felszolgálni.

Tudom, sokan, nagyon sokan másképp vélekednek erről. Én már ilyen maradok, a fokhagyma és én sosem leszünk barátok.


  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

mozzarella
Jól esik rokonlelkek véleményét olvasni
ipacs66
Mélyen megértelek, ugyanezt gondolom.... főleg a 'csak egy kicsit tettem bele, nem fogod érezni' mondatot szeretem: ha nem érezni, minek teszel bele, főleg úgy, hogy direkt kértelek... Én is ismerek olyan kifőzdét, ahol a mákostészta is fokhagymaízű, annyira sokat használnak belőle. Ha valaki nem szereti, általában bajban van, és a lesajnálást is ismerem. Mellesleg, a legtöbb fokhagymarajongó (tisztelet a kivételnek!!) nem ismer például ilyet, hogy rozmaringíz, kakukkfű, oreganó, bazsalikom, kurkumákról, lestyánokról vagy korianderekről nem is beszélve. Szunjektív véleményem szerint a fokhagyma állandó használata az ízérzékelést hosszú távon elnyomja, és egysíkúvá tesz mindent, bármilyen egészségesnek is gondolják...
irsai ági
én szeretem a fokhagymát de egyetértek veled, mert én is ettem már fokhagyma izü sütit és borzalmas volt.
frí
Nem értem, az előttem hozzászóló mit nem ért. Ezért M. morfondírozásai a blog címe. Egyébként teljesen egyetértek azzal, hogy ha társaságba, vagy egyáltalán olyan helyre megyek, ahol mások is vannak, nem eszem fokhagymát annak ellenére, hogy szeretem.
Amapola
Elnézést kérek, de nem értem a blogbejegyzés célját. Ez egy receptekrôl, fôzésrôl szóló oldal, ahol furcsának találok egy arról szóló hosszadalmas fejtegetést olvasni, hogy valakinek valami miért nem ízlik. (Eszembe nem jutna mesélni a kelbimbóról, amit nem szeretek, mert az nyilván, senkit nem érdekel.)
Salad of Dragon
Már a fokhagyma sem az igazi. Nagy része kínai, ki tudja, mivel kezelt importáru. Hő hatására szabályosan megzöldül - ilyet korábban nem tapasztaltam - és keserű lesz. A vöröshagyma szétesik, nem lehet kockára vágni, szintén gyakran keserű . Aztán érdemes megnézni a pirospaprika származási helyét is: Peru, Brazília, Izrael. Béke poraidra, magyar agrárium! :(
csillike62
ÉS az milyen már hogy én csak bizonyos ételekben /bableves,kelkáposztafőzi,sültoldalas/ és csak módjával szeretem, egyébként a szagát se bírom!
barbicsek
Én a mazsolával vagyok így. Nem lehet enni egy finom túrós sütit, hogy ne legyen benne az a barna borzalom... A fokhagymát egyébként nagyon szeretem, de színház, stb. előtt soha nem eszem. Terhesen engem is el lehetett volna üldözni vele bárhová.
devil-k
A fokhagyma olyan a főzésben/sütésben, mint a víz az életben. Elengedhetetlen.
muszmó
Nem vagy egyedül! Én nagyon ritkán megpróbálkozom vele, de gyomorégés és kiütések jutalmazzák vakmerőségemet. (Rosszabb esetben görcsös hasfájás is 3-4 órára...) Ugyanezeket élem át, és általában hülyének néznek az éttermekben, amikor az ételek fokhagymatartalmáról érdeklődöm. Nem értem, miért kell mindenbe \"csak egy kis\" fokhagyma. A \"Te nem tudod, mi a jó!\" mondat a \"kedvencem\". Vannak más ízek is a földkerekségen. :)

Magazin