Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Miért hízunk, miután leszokunk a dohányzásról? Dietetikusunk válaszol!

Igaz, hogy éhségrohamok jönnek ránk, ha leszokunk a dohányzásról? Sokakat ez a tévhit riaszt vissza attól, hogy letegyék a cigit. A nikotin anyagcserét serkentő hatása valóban megszűnik, ha nem dohányzunk többé, ráadásul az ízérzékelés és a szaglás is javul, de valójában nem törvényszerű a hízás!

A dohányzás káros az egészségre, érdemes leszokni róla. Igen ám, de sajnos ez sokszor azzal jár, hogy meghízunk.
Olvasónk azért kereste fel dietetikusunkat, mert letette a cigarettát, csakhogy utána fél év alatt a korábbihoz hasonló táplálkozás mellett 7 kilót hízott. Vajon mi ennek az oka? És hogyan tüntethetjük el a pluszkilókat? Somogyi-Kovács Anita válaszol!

Miért hízunk, ha leszokunk a dohányzásról? 

Miután abbahagytad a dohányzást, javult a szervezeted tápanyagot hasznosító képessége, így előfordulhat, hogy azonos energia bevitel mellett emelkedik a testtömeged. Azt ajánlom, hogy mindennap rendszeresen mozogj-sportolj 30-40 percet, valamint kerüld a zsírban gazdag (rántott, zsíros húsok, tejtermékek, rántással sűrített főzelékek) fogyasztását.

Fontos az is, hogy az édességek és a nassolnivalók (csipsz, sós kekszek, olajos magvak) mennyiségét a felére csökkentsd. Mivel a dohányzás nagy C-vitamin-pótlást igényel, ezért az abbahagyása után is ajánlott különféle zöldségekkel (például paprika, káposztafélék) fedezni a szükséges C-vitamin igényt.

Diétás tippjeinket itt találod >>> 

Így fogyj éhezés nélkül! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss