Tervezés
A nagylétszámú bulik tervezését érdemes legalább 4-6 héttel az esemény előtt elkezdeni, és részletesen kitalálni a meghívottakat, az ételsort, elkészíteni a bevásárlólistát.
Először körülbelül tudni kell a meghívottak létszámát. A létszámtól függ a menü, a menütől pedig a bevásárlólista hossza. A legnagyobb kérdés, hogy ki mennyit fog enni. Ezt előre megjósolni nagyon nehéz, érdemes egy kicsit fölétervezni, hogy biztosan ne valljunk szégyent, ha beállít valaki, akire nem számítottunk.
A legegyszerűbb kalkuláció, ha fél kiló étellel számolunk fejenként, nem számítva az italt és az édességet. Ha a vacsora virsli kenyérrel 10 főre, akkor vegyünk legalább 2 kiló virslit és 3 kiló kenyeret.
Rengeteg mindent napokkal, sőt - ha fagyasztáspártiak vagyunk - hetekkel a buli előtt el lehet készíteni.
Bonthatjuk ételfajtákra is
Ha előételt, salátát, húst és köretet is készítünk, körülbelül az alábbi arányokat érdemes szem előtt tartani.
Előételből legalább 3-5 falatot illik személyenként számolni. Egy háromórás, tízfős bulira legalább 100 -150 falatkát készítenénk. Egy fej saláta kb. 5 embernek elég. Húsételből fejenként 12-20 dkg között kell számolni, attól függően, hogy mennyire nagyétkűek a vendégeink. Fél kiló tésztából vagy rizsből 4-5 ember lakik jól, ha köretként szolgáljuk fel.
A desszertből legalább egy szelet jusson fejenként, fagyiból fejenként minimum 10 dkg-mal számoljunk.
Italok
Az italokkal könnyebb dolgunk van, mert hosszú ideig elállnak, így ha megmaradnak, legfeljebb megisszuk a következő bulin. Fejenként általában két itallal lehet számolni a buli első órájában, majd ennek felével minden órában.
Borból egy üveggel számoljunk 2 főre óránként. Sörből nyugodtan vehetünk söröző vendégenként kettőt óránként. Röviditalból érdemes 5 főre legalább egy üveggel számolnunk óránként, míg üdítőitalból legalább háromszor ennyit érdemes venni.
Meleg nyarakon legalább fél kiló jeget vegyünk vendégenként, értékelni fogják. 2,5 és 5 kilós kiszerelésben kaphatók benzinkutaknál a „jégszezonban”
Buli ételek a Mindmegettén >>>
Menüajánlatunk egy 10 fős őszi bulira – büfé stílusban, desszert nélkül
A kétféle húst és kétféle hideg salátát elkészíthetjük előző nap, így a buli előtt csak tálalnunk kell. A húsokhoz, salátákhoz tálaljunk friss kiflit, barna zsemléket, szeletelt kenyeret. Kitehetünk egy tálat friss sajtkockákkal, diódarabokkal, szőlőszemekkel díszítve, és csinálhatunk néhány mártogatóst is.
Cukkinis fasírtgolyó
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (de lehet csirke vagy pulyamellből is készíteni)
1 kg cukkini
2 fej vöröshagyma lereszelve
2 gerezd fokhagyma összenyomva
2 tojás
kb. 3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, héjastul nagylyukú reszelőn lereszeljük, picit megsózzuk. 1 órát állni hagyjuk, majd a kiengedett levet kicsavarjuk belőle. A húst összekeverjük a reszelt cukkinivel, hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott vagy nyomott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire, golyócskák formájára gyúrva tesszük 180 fokos sütőbe. 25-30 perc alatt pirosra sütjük őket. Hidegen is finom, akár előző nap megsüthetjük, és fogpiszkálóra szúrva hidegen tálalhatjuk akár mini mozarella vagy koktélparadicsom golyókkal együtt.
Kolbásszal töltött karaj
Hozzávalók:
1 sertéskaraj (tetszés szerinti nagyságban 10 főre 2 kilós lehet)
1 parasztkolbász
Só, bors
olaj (a locsoláshoz)
víz (a locsoláshoz)
Elkészítés: A hentestől vásárolunk egy karajt, és megkérjük, hogy húzzon bele egy szál füstölt parasztkolbászt. Otthon leöblítjük a hús külsejét, majd megsózzuk és megborsozzuk. 1/2 órát állni hagyjuk. Tepsibe vagy hideg vízbe előzőleg beáztatott római tálba tesszük. Nagy lángon 30 percig sütjük. Ekkor óvatosan (hogy meg ne csapjon a forró gőz) kinyitjuk, levesszük a fedést, és kisebb lángon sütjük a húst. Időnként megszurkáljuk húsvillával, hogy megpuhult-e. Saját szaftjával vagy néhány kanál vízzel - olajjal meglocsoljuk, hogy szépen piruljon és puhuljon. A teljes sütési idő a hús nagyságától függően változhat, egy 1 kg-os karaj kb. 1,5 óra alatt sül meg. Ha teljesen kihűlt, gyönyörű vékony szeletekre vághatjuk.
Tipp: ha szeretjük a fokhagymát szúrjunk a húsba sütés előtt néhány gerezdet. Egy-egy paprikát és paradicsomot is dobhatunk mellé sütés előtt, hogy még finomabb aromája legyen.
Bajor lilahagymás, uborkás krumplisaláta házi majonézzel
Hozzávalók:
2 kg krumpli
2 fej lilahagyma
15 közepes csemege ubi (nyáron készíthetjük friss kovászos uborkával is)
2 nagy doboz (375 gr) tejföl
házi majonéz 4 tojásból (lásd lenn)
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, sós vízben főzzük. (Így egyszerűbb, mint a héjában főtt krumplit hámozni.) Ha kész, leszűrjük. A lilahagymát apróra vágjuk, és a sós főtt krumplihoz adjuk. Az uborkát is felaprítjuk és beletesszük.
Összeforgatjuk a házi majonézzel és a tejföllel. Lehűtjük.
Házi majonéz
Hozzávalók:
4 friss tojássárgája
2 evőkanál jó minőségű mustár
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
őrölt bors
4 dl növényi olaj (napraforgó, repce, max a végén egy pici olíva)
3 teáskanál citromlé
Elkészítés: A tojást időben kivesszük a hűtőből a mustárral együtt, hogy elkészítéskor szobahőmérsékletűek legyenek, ez a házi majonéznél nagyon fontos!
Kis tálba tesszük a tojássárgákat (a fehérjékből csinálhatunk pavlovát) és kikeverjük a mustárral, cukorral, sóval, borssal.
Az olajat egy kancsóba vagy bögrébe töltjük. Itt picit oda kell figyelni: az egyik kezünkkel az olajjal teli csuprot fogjuk, a másik kézzel fogunk egy habverőt. A csuporból nagyon lassan, az oldalán lecsurgatva a mustáros, tojásos öntethez keverjük az olajat úgy, hogy a habverővel folyamatosan kavarjuk. Kb. 2-3 percig kell kavargatni, néha meg-megállni, hogy szépen elkeveredjen. Ha kész, hozzáadjuk a citromot.
Tzatziki
Hozzávalók:
1 nagy doboz natúr joghurt + 25 dkg görög joghurt (nagyáruházak friss sajtos pultjában keressük)
2 nagy kígyóuborka
2 gerezd zúzott fokhagyma
olívaolaj
só
bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé
Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, besózzuk, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (ez el is maradhat). Belekeverjük az uborkát, sóval és borssal ízesítjük.