Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Miből mennyit vegyünk, ha bulit szervezünk?

default user icon
SB
Amikor vendégeket hívunk, azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, eleget egyenek és igyanak. Elég kellemetlen, amikor a születésnapi tortából mindenki csak egy papírvékony szeletet ehet, vagy amikor az utolsó csirkecombra éhes tekintetek vetülnek.
Tervezés

A nagylétszámú bulik tervezését érdemes legalább 4-6 héttel az esemény előtt elkezdeni, és részletesen kitalálni a meghívottakat, az ételsort, elkészíteni a bevásárlólistát.

Először körülbelül tudni kell a meghívottak létszámát. A létszámtól függ a menü, a menütől pedig a bevásárlólista hossza. A legnagyobb kérdés, hogy ki mennyit fog enni. Ezt előre megjósolni nagyon nehéz, érdemes egy kicsit fölétervezni, hogy biztosan ne valljunk szégyent, ha beállít valaki, akire nem számítottunk.

A legegyszerűbb kalkuláció, ha fél kiló étellel számolunk fejenként, nem számítva az italt és az édességet. Ha a vacsora virsli kenyérrel 10 főre, akkor vegyünk legalább 2 kiló virslit és 3 kiló kenyeret.

Rengeteg mindent napokkal, sőt - ha fagyasztáspártiak vagyunk - hetekkel a buli előtt el lehet készíteni.

Bonthatjuk ételfajtákra is

Ha előételt, salátát, húst és köretet is készítünk, körülbelül az alábbi arányokat érdemes szem előtt tartani.

Előételből legalább 3-5 falatot illik személyenként számolni. Egy háromórás, tízfős bulira legalább 100 -150 falatkát készítenénk. Egy fej saláta kb. 5 embernek elég. Húsételből fejenként 12-20 dkg között kell számolni, attól függően, hogy mennyire nagyétkűek a vendégeink. Fél kiló tésztából vagy rizsből 4-5 ember lakik jól, ha köretként szolgáljuk fel.

A desszertből legalább egy szelet jusson fejenként, fagyiból fejenként minimum 10 dkg-mal számoljunk.

Italok

Az italokkal könnyebb dolgunk van, mert hosszú ideig elállnak, így ha megmaradnak, legfeljebb megisszuk a következő bulin. Fejenként általában két itallal lehet számolni a buli első órájában, majd ennek felével minden órában.

Borból egy üveggel számoljunk 2 főre óránként. Sörből nyugodtan vehetünk söröző vendégenként kettőt óránként. Röviditalból érdemes 5 főre legalább egy üveggel számolnunk óránként, míg üdítőitalból legalább háromszor ennyit érdemes venni.

Meleg nyarakon legalább fél kiló jeget vegyünk vendégenként, értékelni fogják. 2,5 és 5 kilós kiszerelésben kaphatók benzinkutaknál a „jégszezonban”

Buli ételek a Mindmegettén >>>
Menüajánlatunk egy 10 fős őszi bulira – büfé stílusban, desszert nélkül

A kétféle húst és kétféle hideg salátát elkészíthetjük előző nap, így a buli előtt csak tálalnunk kell. A húsokhoz, salátákhoz tálaljunk friss kiflit, barna zsemléket, szeletelt kenyeret. Kitehetünk egy tálat friss sajtkockákkal, diódarabokkal, szőlőszemekkel díszítve, és csinálhatunk néhány mártogatóst is.

Cukkinis fasírtgolyó

Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (de lehet csirke vagy pulyamellből is készíteni)
1 kg cukkini
2 fej vöröshagyma lereszelve
2 gerezd fokhagyma összenyomva
2 tojás
kb. 3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors

Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, héjastul nagylyukú reszelőn lereszeljük, picit megsózzuk. 1 órát állni hagyjuk, majd a kiengedett levet kicsavarjuk belőle. A húst összekeverjük a reszelt cukkinivel, hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott vagy nyomott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire, golyócskák formájára gyúrva tesszük 180 fokos sütőbe. 25-30 perc alatt pirosra sütjük őket. Hidegen is finom, akár előző nap megsüthetjük, és fogpiszkálóra szúrva hidegen tálalhatjuk akár mini mozarella vagy koktélparadicsom golyókkal együtt.

Kolbásszal töltött karaj

Hozzávalók:
1 sertéskaraj (tetszés szerinti nagyságban 10 főre 2 kilós lehet)
1 parasztkolbász
Só, bors
olaj (a locsoláshoz)
víz (a locsoláshoz)

Elkészítés: A hentestől vásárolunk egy karajt, és megkérjük, hogy húzzon bele egy szál füstölt parasztkolbászt. Otthon leöblítjük a hús külsejét, majd megsózzuk és megborsozzuk. 1/2 órát állni hagyjuk. Tepsibe vagy hideg vízbe előzőleg beáztatott római tálba tesszük. Nagy lángon 30 percig sütjük. Ekkor óvatosan (hogy meg ne csapjon a forró gőz) kinyitjuk, levesszük a fedést, és kisebb lángon sütjük a húst. Időnként megszurkáljuk húsvillával, hogy megpuhult-e. Saját szaftjával vagy néhány kanál vízzel - olajjal meglocsoljuk, hogy szépen piruljon és puhuljon. A teljes sütési idő a hús nagyságától függően változhat, egy 1 kg-os karaj kb. 1,5 óra alatt sül meg. Ha teljesen kihűlt, gyönyörű vékony szeletekre vághatjuk.
Tipp: ha szeretjük a fokhagymát szúrjunk a húsba sütés előtt néhány gerezdet. Egy-egy paprikát és paradicsomot is dobhatunk mellé sütés előtt, hogy még finomabb aromája legyen.

Bajor lilahagymás, uborkás krumplisaláta házi majonézzel

Hozzávalók:
2  kg krumpli
2 fej lilahagyma
15 közepes csemege ubi (nyáron készíthetjük friss kovászos uborkával is)
2 nagy doboz (375 gr) tejföl
házi  majonéz 4 tojásból (lásd lenn)

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, sós vízben főzzük. (Így egyszerűbb, mint a héjában főtt krumplit hámozni.) Ha kész, leszűrjük. A lilahagymát apróra vágjuk, és a sós főtt krumplihoz adjuk. Az uborkát is felaprítjuk és beletesszük.
Összeforgatjuk a házi majonézzel és a tejföllel. Lehűtjük.

Házi majonéz

Hozzávalók:
4 friss tojássárgája
2 evőkanál jó minőségű mustár
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
őrölt bors
4 dl növényi olaj (napraforgó, repce, max a végén egy pici olíva)
3 teáskanál citromlé

Elkészítés: A tojást időben kivesszük a hűtőből a mustárral együtt, hogy elkészítéskor szobahőmérsékletűek legyenek, ez a házi majonéznél nagyon fontos!
Kis tálba tesszük a tojássárgákat (a fehérjékből csinálhatunk pavlovát) és kikeverjük a mustárral, cukorral, sóval, borssal. 
Az olajat egy kancsóba vagy bögrébe töltjük. Itt picit oda kell figyelni: az egyik kezünkkel az olajjal teli csuprot fogjuk, a másik kézzel fogunk egy habverőt. A csuporból nagyon lassan, az oldalán lecsurgatva a mustáros, tojásos öntethez keverjük az olajat úgy, hogy a habverővel folyamatosan kavarjuk. Kb. 2-3 percig kell kavargatni, néha meg-megállni, hogy szépen elkeveredjen. Ha kész, hozzáadjuk a citromot.

Tzatziki

Hozzávalók:
1 nagy doboz natúr joghurt + 25 dkg görög joghurt (nagyáruházak friss sajtos pultjában keressük)
2 nagy kígyóuborka
2 gerezd zúzott fokhagyma
olívaolaj

bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, besózzuk, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (ez el is maradhat). Belekeverjük az uborkát, sóval és borssal ízesítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss