Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyi egy adag rizs vagy hús? Így számolj, ha vendégeket vársz!

Vendégsereget vársz ebédre? Húsvét vagy családi ünnepek előtt hasznos lehet a mennyiségek kikalkulálásához az alábbi segédlet, ha több személyre kell vásárolnod, illetve főznöd, mint ahánnyal a kiválasztott recept számol.

Az étel jellegén kívül azt is vedd figyelembe, hogy milyen korosztályúak és étvágyúak a meghívottak – máskülönben sok maradékot hagynak a tányéron a gyerekek és a madárétkűek, vagy éppenséggel korgó gyomorral kelnek fel az asztalodtól az örökké éhes kamaszok és a nagy bendőjű felnőttek!

Átlagos adagok egy főre

Az ajánlott készétel-, valamint nyersanyagmennyiségek egy felnőttre vonatkoznak.

Előétel

Leves: 2,5 dl
Hal: 10-12 dkg
Hús: 5-8 dkg
Saláta: 10-22 dkg

Főétel

Leves: 3-5 dl
Főzelék: 2,5 dl
Halfilé: 15-20 dkg
Hús csont nélkül: 12,5 dkg (vagy 2 szelet)
Hús csonttal: 15-25 dkg
Darált hús (pl. fasírthoz): 8-12 dkg
Ragu, göngyölt hús: 9 dkg
Tészta: 12,5 dkg
Teljes kiőrlésű tészta: 10 dkg
Zöldség (pl. rakottashoz): 30-40 dkg
Rizs (pl. rizottóhoz): 8-12 dkg
Száraz hüvelyesek (pl. főzelékhez): 10-12,5 dkg

Köret

Saláta: 10-22 dkg (fajtától függően)
Friss zöldség: 25-30 dkg
Burgonya: 20-25 dkg
Rizs vagy tészta: 8-10 dkg
Mártás: 1-1,5 dl

Desszert

Gyümölcs: 20-25 dkg
Édesség (pl. sütemény): 15-20 dkg

Megjegyzés

A vendégség után írd fel magadnak, hogy elég vagy éppen túl sok volt-e az étel! Ez megkönnyíti a dolgodat a következő alkalommal.

KISOKOS! MIT MIVEL HELYETTESÍTS, HA HIÁNYZIK EGY HOZZÁVALÓ >>> 
NINCS MÉRLEGED? 6 BEVÁLT MÓDSZER A MÉRÉSRE - MÉRLEG NÉLKÜL! >>> 
ÍGY MENTSD MEG A LEÉGETT ÉTELT: 4 SZUPER KONYHAI TRÜKK >>> 
9 POFONEGYSZERŰ KONYHAI TRÜKK, AMIVEL IDŐT ÉS PÉNZT SPÓROLHATSZ >>> 
NE CSAK SMOOTHIE-HOZ HASZNÁLD! 10 MEGLEPŐ DOLOG, AMIRE MÉG A TURMIXGÉPED HASZNÁLHATOD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss