Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi vagyunk az egyik legelhízottabb nemzet Európába

default user icon
MME
Vannak dobogós helyezések, amire nem vagyunk büszkék. Ilyen az a tény is, hogy a magyarok dobogósok Európában, ha az elhízásról van szó. Az elhízás már népbetegség lett hazánkban. A 15 felettieknek már közel 30%-a elhízott...

Október 11-e a nemzetközi Elhízás Világnapja. Nekünk pedig bőven van okunk erről beszélni, mert míg Európában dobogósok vagyunk ezen a listán, addig a világ országai közül a magyarok a negyedik legelhízottabbak. 

A  Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a prevenciót tűzte ki zászlajára. Az 1980-as évek óta az elhízás előfordulása megközelítően megháromszorozódott Európa országaiban. Ma már kimondható, hogy az elhízás, nem egy állapot, hanem egy krónikus betegség. A magyar felnőtt lakosság jelenleg több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A MET egy 5 pontból álló listával próbál meg segíteni az embereknek. Ennek a lényege:

1. Étkezzünk változatosan! A tányérunkon mindig legyen: friss zöldség, gyümölcs és figyeljünk folyadékfogyasztásunkra.
2. Fokozatosan növeljük mozgásaktivitásunkat. Kezdjük a legegyszerűbbel, a gyaloglással.
3. Aludjunk lehetőleg 7-8 órát. Ezt tegyük túlfűtött, kiszellőztetett helységben, lefekvés előtt 2 órával ne étkezzünk, és ne akkor eddzünk.
4. Egyéni stresszoldásunkat aktív szabadidős programokkal, sporttal, kirándulással, tánccal, kulturális tevékenységgel biztosítsuk.
5. Kerüljük a dohányfüstös környezetet, csökkentsük az alkoholfogyasztást, csak a legszükségesebb vegyszereket, kozmetikumokat használjuk háztartásunkban, és csak kezelőorvosunk által előírt gyógyszereket, illetve táplálék-kiegészítőket szedjünk.

Ez prevenciónak jól hangzik, csakhogy ki karolja fel azokat, akik már az elhízottak csoportjába tartoznak? Hiszen sok esetben az elhízás mögött, pajzsmirigy, vagy hormonális betegség észlelhető. Tehát a túlsúlyos emberek esetében a legfontosabb egy részletes kivizsgálás, majd az orvos által javasolt, mozgásformák, étekezés és bizonyos esetekben, a gyógyszeres kezelés elkezdése.

Az elhízás több mint 20-féle szövődményes betegséget okozhat, melyek közül a legyakoribb a magas vérnyomás, a szív – és érrendszeri megbetegedések, a II. típusú diabétesz és egyes daganatos megbetegedések.

Több ezer elhízott kamasz van jelenleg Magyarországon, ám nemcsak a mozgásszegény életmód, és a túlzott kalóriabevitel okolható ezért, hanem bizonyos gének is. Kalóriaszámolgatás helyett azonban, egy sokkal komplexebb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy ezek a gyerkőcök felvegyék a harcot a túlsúllyal. Az elhízott kamaszokról részletesebben, itt  írtunk!

MÉG MINDIG GYÁSZOS A HELYZET: CSUPÁN A MAGYAROK FELE REGGELIZIK RENDSZERESEN! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss