Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi okozhat gyomorfájást? Megoldások különböző panaszokra!

default user icon
MME
Bizonyos ételek fogyasztása, a stressz, de az állandó éjszakázás is kiválthat emésztési panaszokat. A megszüntetésükhöz adunk most tippeket!
Kiváltó ok: krémes édességek

A tejet is tartalmazó élelmiszer fogyasztása után hasfájást, puffadást, émelygést tapasztalsz? Akkor jó eséllyel tejcukorérzékeny vagy! Ilyenkor hiányzik vagy csökkenten működik a laktóz lebontásához szükséges enzim a szervezetedben.

Túletted magad? Háborog a gyomrod? Itt a segítség! >>>

Mit tehetsz?

A panaszok erőssége az egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott laktáz mennyiségétől függ. Ezért, ha egyébként nincs laktózintoleranciád, de túl sok tejcukorban gazdag ételt fogyasztasz, akkor gyorsan múló tünetekkel számolhatsz.

4 tipp a jó emésztésért >>>

Kézenfekvő megoldás lehet, ha tejcukormentes diétát tartasz, ez azonban nem is olyan egyszerű, hiszen ebben az esetben a tejen kívül a sütemények, a húskészítmények, a konzervek és a fagylaltok fogyasztását is kerülnöd kell. A hosszú távú megoldás érdekében keress fel egy gasztroenterológust.

Kiváltó ok: fokozott stressz

A panaszaidat valószínűleg az IBS okozza. Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb bélműködési rendellenesség. Ilyenkor a bélcsatorna működése eltér a normálistól, de ennek hátterében nem áll semmilyen szervi gond vagy anyagcserezavar. A betegség változatos, időről időre visszatérő gyomorpanaszokat, bélrendszeri tüneteket okoz. A legjellemzőbb a görcsös hasi fájdalom, a székletürítési zavar és a puffadás. Oka még nem teljesen ismert, de az biztos, hogy a feszültség, az idegeskedés kulcsszerepet játszik a tünetek jelentkezésében.

Ne kezeld, előzd meg a gyomorégést >>>

Mi tehetsz?

Az életmód és étrendbeli szokások megváltoztatása javulást eredményezhet. Kerülni kell a felesleges idegeskedést, és meg kell tanulni lazítani, például speciális légzőgyakorlatokkal.

A puffadást okozó ételek (pl. hüvelyesek, kelbimbó, banán) mellőzése, a rostdús, zsírszegény diéta szintén jótékony hatású lehet. Mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is van lehetőség.

Vigyázz, súlyos betegség lehet a vége! 7 tipp gyomorégés ellen >>>

Kiváltó ok: éjszakázás

Aki keveset alszik, gyakran tapasztal székrekedést vagy épp hasmenést. Ennek oka, hogy a szervezetben ilyenkor nem termelődik elegendő mennyiségű szerotonin, azaz olyan ingerületátvivő anyag, mely többek között az egészséges emésztésért is felelős.

Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen >>>

Mit tehetsz?

A szerotoninszint növelése érdekében fontos a rendszeres testmozgás. Emellett mondj le az alkoholról és a dohányzásról. Naponta többször egyél keveset, és ne siess az étkezéssel. Az ételt alaposan rágd meg, és kerüld a zsíros, fűszeres fogásokat.

Mi zajlik a testedben óráról órára? Figyelj a bioritmusodra >>>

Gluténmentes élet: tudnivalók és tippek lisztérzékenyeknek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss