Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi az a jin-jang diéta, és miért jó? A dietetikus válaszol!

Mi az a jin-jang diéta, és miért jó? Erre a kérdésre adott választ Somogyi-Kovács Anita, a Mindmegette dietetikus szakértője.

Mi az a jin-jang diéta, és miért jó?

A jin-jang étrend egyfajta harmóniára törekszik. Az élelmi anyagokat jin és jang értékűekre osztja fel, de akár hideg és meleg hatású ételeknek is nevezhetjük ezeket. Az étrend alapelve az, hogy az elfogyasztott ételeknek jint és a jangot is tartalmazniuk kell, illetve ezeknek egyensúlyban kell lenniük. 

Jin ételek, növekvő értékkel: gyógyszerek, édesítőszerek, táplálék-kiegészítők, mustár, vanília, ecet, sör, bor, égetett szesz, kávé, cukor, méz, gyógynövényteák, gabonakávé, ásványvíz, zöldség- és gyümölcslé, napraforgó, kukorica, olíva- és egyéb olajok, mindenféle gyümölcs, tej, tejtermékek, a legtöbb olajos mag, zöldségek, hüvelyesek.


Jang ételek, szintén növekvő értékkel: gabonafélék, halak, húsok, húskészítmények, tojás, szója, só. A jin-jang étrendet követők szerint minden étel negatív hatására létezik megfelelő „ellenanyag”, mégpedig a különböző fűszerek formájában. Ha ezeket együtt főzzük meg és fogyasztjuk el, az ételek harmonikusabbak és kevésbé ártalmasak lesznek, illetve megakadályozzák a károsnak ítélt anyagok lerakódását.

A legfontosabb párok: gabonafélék – gyömbér; rizs – szegfűszeg; vörös húsok – bors, paprika; burgonya – kömény; hüvelyesek – majoránna, borsikafű; sajt – hagyma, paprika. Álláspontom szerint mindenkinek a rászabott étrend a megfelelő!

MIT EGYEK, HOGY KEVÉSBÉ LEGYEK STRESSZES? A DIETETIKUS VÁLASZOL! >>>

MILYEN A TÖKÉLETES VACSORA? A DIETETIKUS VÁLASZOL! >>>

HOGYAN TEHERMENTESÍTHETEM, MÉREGTELENÍTHETEM A SZERVEZETEM? A DIETETIKUS VÁLASZOL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss