Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi a rák???

Mivel nincs tengerünk, a különféle kagylókat, rákokat, tengeri herkentyűket csak lassacskán fedezzük fel. Leginkább étteremben, mert fogalmunk sincs, hogyan készíthetnénk el otthon. Ahhoz pedig egy picit drága, hogy saját szakállunkra kísérletezzünk.
A következőkben - olvasói kérésre, és mert mi magunk is egészen odavagyunk értük - néhány egyszerű, különleges rákos receptet szeretnénk megosztani veletek. Olyat, amivel biztosan sikert arattok!

Spenótos-ráktorta
Hozzávalók 6 személynek:
50 dkg friss, leforrázott spenót (mélyhűtött is lehet)
1 pohár natúr joghurt
20 dkg garnélarák
1 csomag mélyhűtött leveles tészta
15 dkg reszelt emmentáli
1 evőkanál liszt
Elkészítés: Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy kerek tortaformát. Alját szurkáljuk meg villával, majd hintsük meg liszttel. A garnélarákot olvasszuk ki vagy ha friss, enyhén sós vízben forraljuk két percig, szűrjük le. A leforrázott és leszűrt spenótot aprítsuk össze késsel, keverjük össze a joghurttal, a garnélarákkal és a sajt felével. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a keveréket a tésztára. Szórjuk meg a maradék sajttal, és előmelegített sütőben 250 fokon 30 percig süssük.
Az ínyencebbek felcserélhetik a joghurtot egy felvert tojással és egy kevés tejszínnel: krémesebb, lágyabb lesz.


Garnélarákos tagliatelle
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg (friss) tagliatelle
30 dkg tisztított garnélarák
2,5 dl főzőtejszín
1 fej hagyma
2 csipet sáfrány
kis bors
kis só
kevés liszt
kevés olívaolaj
Elkészítése: Tegyünk fel főzővizet egy kevés sóval a tésztának. Aprítsuk fel a hagymát, fonnyasszuk meg egy kevés olívaolajon. Dobjuk rá a garnélarákot, adjuk hozzá a sáfrányt, majd a tejszínt, és egy kevés lisztet, hogy besűrűsödjön a szószunk. Közben főzzük meg a tésztát. Ha kész, szűrjük le, forgassuk össze a szósszal, és azonnal tálaljuk. Száraz fehérbor vagy rosé illik hozzá.


Curry-s garnélaspagetti
Hozzávalók 4 személynek:
50 dkg spagetti
30 dkg tisztított garnélarák
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál curry
kevés chili, harissa vagy tabasco – ízlés szerint
kevés olívaolaj
1 csokor snidling
Elkészítése: Forrósítsunk fel kevés olívaolajat, majd dobjuk bele a rákokat, és 2-3 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a curry-t és a csípőset, majd kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Ezután keverjük bele a felaprított snidlinget, és húzzuk le a tűzről. Közben főzzük meg a tésztát sós vízben. Keverjük össze a tésztát és a szószt, és máris tálalhatjuk. Gyors, egyszerű, ízletes, sőt: különleges is.
Elkészítési idő: 20 perc


Garnélás zöldségcurry
Hozzávalók 4 személynek:
1 csokor koriander
1 piros és 1 zöld húsú paprika
10 dkg bambuszrügy (konzerv )
20 dkg szójacsíra
5 dkg fafülgomba
5 dl kókusztej
50 dkg tisztított garnélarák
1 fej hagyma
3 szál sárgarépa
curry ízlés szerint

bors
olívaolaj
Elkészítése: A hagymát felaprítjuk, és egy kicsit megpirítjuk olívaolajon. Hozzáadjuk a gyufára vágott répát, a felcsíkozott paprikát, a bambuszrügyet és a sszójacsírát, végül az előzőleg forró vízbe áztatott fafülgombát. Összeforgatjuk, majd 10 percig fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldségek megfőttek, öntsük bele a kókusztejet, a garnélarákot és a felaprított koriandert. Ízesítsük curry-vel, sóval, borssal. Lassú tűzön főzzük még 10 percet, majd rizzsel tálaljuk.


Zöldborsos-garnélás burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg aprószemű krumpli
40 dkg tisztított garnélarák
1 evőkanál durvára darált zöldbors
4 fehérhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csipet kakukkfű
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A megtisztított garnélát tegyük egy tálba, adjunk hozzá 2 evőkanál olajat, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a zöldborsot, keverjük össze, és pihentessük 30 percig. Közben mossuk meg a krumplit, szárítsuk meg, és vágjuk félbe. Szeleteljük fel a hagymát. A maradék olajon pirítsuk meg a krumplit, adjuk hozzá a hagymát, és hagyjuk a tűzön 5 percig. Ezután öntsük hozzá a bepácolt garnélát, sózzuk, és összepároljuk.


Rákocskával töltött burgonyacsónakok
Hozzávalók 6 személyre:
5 nagyobb burgonya
3 dkg vaj
2 dkg liszt
2,5 dl tej
2 evőkanál reszelt emmentáli

bors
szerecsendió
2 evőkanál főzőtejszín
30 dkg tisztított garnélarák
6 tojás
Elkészítése: Mossuk meg a burgonyákat, és sütőben süssük egyben 1 órát. Olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a lisztet, majd hígítsuk a tejjel, és folyamatosan kevergetve a tűzön sűrűsítsük be. Adjuk hozzá a tejszínt, a sajtot és a fűszereket, legvégül a rákokat. A burgonyák belsejét vájjuk ki, és töltsük a helyére a rákos keveréket. A tojásokat 3 percig buggyantsuk enyhén sós vízben 3 percig, majd szűrjük le, és minden burgonyára tegyünk egyet. A maradék szósszal öntsük le, majd toljuk vissza a sütőbe néhány percre.


Gyümölcsös rák-curry
Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg garnélarák
3 evőkanál olaj
1 zöldcitrom (lime)
1 banán
1 alma
1 evőkanál darált mandula
2 dl kókusztej
1 dl tejszín
friss gyömbér (3 cm)

bors
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál curry
4 mentalevél
Elkészítése: A megtisztított rákot a zúzott fokhagymával, a curry-vel, a sóval és a borssal az olajon 2 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott vagy –karikázott gyümölcsöket, a citrom levét, a kókusztejet és a reszelt gyömbért, és 10 percig főzzük. Ezután jön a mandula és a tejszín, majd tovább főzzük még 5 percig. Azonnal tálaljuk párolt rizzsel vagy mazsolás rizzsel.

Fokhagymával pirított garnélarák
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg tisztított garnélarák
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál pirospaprika
2 evőkanál konyak

bors
néhány bazsalikomlevél
Elkészítése: Zúzzuk össze a fokhagymát, majd pirítsuk meg kissé az olajban, dobjuk rá a rákot, és folyamatosan keverve süssük 3 percig. Szórjuk meg paprikával, sóval, borssal. Ezután öntsük rá a konyakot, flambírozzuk. Felaprított bazsalikomlevéllel díszítve azonnal tálaljuk.

Sáfrányos rákleves
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg tisztított koktélrák
2 vékony vagy egy vastag póréhagyma
3 dkg vaj
3 dkg liszt
1 dl tejszín
1 dl fehérbor
2 csipet sáfrány

bors
Elkészítése: Tisztítsuk meg a pórét, karikázzuk fel, és sós vízben pároljuk meg. Szűrjük le, de őrizzük meg a főzővizet. A vajat olvasszuk meg, forgassuk meg rajta a rákot, öntsük fel 2 dl főzőlével és a borral. A tejszínben keverjük el a lisztet, öntsük a leveshez, majd adjuk hozzá a sáfrányt. Főzzük 10 percig, közben ízesítsük sóval, borssal. Végül adjuk hozzá a pórékarikákat és tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek