A mézeskalács tésztájához a mézet, a cukrot és a vajat egy lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Innen levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A lisztet, a mandulát, a fűszereket és a hamuzsírt (kálium-karbonátot)egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a mézes keveréket, majd robotgéppel bedagasztjuk.
A gépből kivéve kézzel gyorsan átgyúrjuk a tésztát, majd folpakba csomagolva szobahőmérsékleten 3-4 órán át pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és kiszúrjuk belőle a különféle kiszúrókkal a mézeskalácsokat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, 175 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Miután innen kivesszük, hagyjuk kihűlni és ízlés szerint feldíszítjük cukormázzal.