Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács nem csak karácsonyra

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 25-30 dkg folyékony hideg méz
  • 20 dkg olvasztott margarin
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • fűszerek( fahéj, szegfűszeg vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék)
  • A díszítéshez:
  • 1 tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, és pár órát (akár egy éjszakát) pihentetjük, majd 3-5 mm vastagra nyújtjuk. Különféle formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk, ezeket kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, és 180-200 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna lesz.

Még melegen kiszedjük, hagyjuk kihűlni. Hogy szép fényes legyen, még melegen bekenjük tojássárgájával, és hagyjuk megszáradni.

A díszítéshez a tojásfehérjét habbá verjük, apránként hozzáadagoljuk a porcukrot. Akkor jó, ha lassan folyik le a habverőről. Uzsonnászacskóba kanalazzuk, az egyik sarkát óvatosan kivágjuk, és a kihűlt mézeskalácsokra nyomjuk a cukros fehérjét.

Megjegyzés

Kollégám édesanyjától származik a recept, de én már másfélét biztosan nem próbálok ki.
- manado

Ezek is érdekelhetnek