RECEPT

« vissza

Mézeskalács házikó

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Mézeskalács házikó

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 75
  • Elküldve: 26

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 5 g őrölt gyömbér
  • 5 g őrölt fahéj
  • 5 g őrölt szegfűszeg
  • 5 g kakaópor
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • A ragasztáshoz:
  • kristálycukor
  • A kenéshez:
  • tojás
  • A díszítéshez:
  • 2 db tojásfehérje
  • 50 dkg porcukor

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk.
Én 1 napig pihentetem a hűtőben, szilikonos sütőpapírba bugyolálva, így szerintem könnyebb vele bánni, de ez elhanyagolható.

A ház elemeit először megtervezem, majd sütőpapírból vágom ki. Akinek ez nehezebb, az vágja ki először kartonból, és illessze össze celluxszal, hogy működik e. (Az interneten is vannak kinyomtatható vázlatok.)

A tésztát nyújthatjuk lisztezett deszkán/gránitpulton, de aki nem akar magának felesleges feszültségeket a tészta leragadása miatt, az az én módszeremet alkalmazva két szilikonos sütőpapír között könnyedén kinyújtja a tésztát, körülbelül fél cm vastagságúra, majd a sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük őket tojással. Kb 200 fokon rövid idő alatt, addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.
Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tésztánk szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön.

(Ha szeretnénk ablakokat is a házunkra, a tészta kihűlése után, a sütőpapíron hagyva olvasztott savanyú cukorkával, vagy karamellel kiöntjük az ablakainkat.)

Az elemeket én olvasztott cukorral, azaz karamellel ragasztom össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben olvasztom fel. A türelmesebb emberek, illetve akik egyszerűbb házszerkezetet választanak ragaszthatják a díszítéshez való masszával is.

Ha összeragasztottuk a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. Fontos a massza állaga, hogy tudjunk belőle jégcsapokat is formálni, ezért a cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le.

Vékony szájú nyomózsákba, vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük és tetszés szerint díszítjük házikónkat, illetve használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket.

(A képen látható ház, a szülőházam, ott nőttem fel, és a szüleimnek készítettem!)

Jó munkát, szórakozást, kikapcsolódást, és sok sikert hozzá!

Megjegyzés:

A képen látható ház (kb. 25x30x35cm-es) jóval nagyobb, mint amekkora egy adag tésztából kijön. 3 adagból készült.

Vigyázzunk az olvasztott cukrokkal, nagyon forró!!!

A receptet és a fotót GZsuci küldte. Köszönjük!

GZsuci receptjeiből:
Epres-pudingos süti
Hajtogatott töpörtyűs pogácsa
Rakott burgonya sajttal és szalonnával
Mézeskalács házikó
Teheráni rakott rizs
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 4 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2011. november 22. (kedd) 16:04
    GYÖNYÖRŰ!!!!!!!! GRATULÁLOK!!!! Nos ez az amit én sose fogok tudni.
    prohaszkab szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Klasszikus karácsonyi fogások
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Egyszerű csirkepörkölt Egyszerű csirkepörkölt
Francia hagymaleves barna sörrel Francia hagymaleves barna sörrel
Paprikás-kolbászos csirkecomb Paprikás-kolbászos csirkecomb
Habos linzer Habos linzer
Marcipános-mandulás linzer Marcipános-mandulás linzer
Mandulás muffin Mandulás muffin
Snickers szelet házilag Snickers szelet házilag
Erdélyi mézes krémes Erdélyi mézes krémes
Monte Carlo keksz Monte Carlo keksz
Narancsos töltött linzer Narancsos töltött linzer
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123350_poffeteg-suti-110.jpg Ünnepi apróság a konyhából

Sokféle aprósütemény, hagyományos ünnepi desszert készül ilyenkor a konyhában, de mindig vannak újdonságok is, amelyek színesítik…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123357_karacsonyi-desszert-110.jpg 5+1 kihagyhatatlan karácsonyi desszert

Ahogy közelednek az ünnepek, még azok is receptvadászatra indulnak, akiknek az év nagy részében viszonylag kevés idejük jut a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123342_tejszines-110.jpg Tejszínesen, gazdagon

A tejszín megkerülhetetlen alapanyaga sok süteményünknek, desszertünknek, de a konyhai feladatoknak nem csak ebben a szűk körében…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123334_makos-zserbo-110.jpg Keksz-kavalkád és a mákos zserbó

Mindenekelőtt egy kis magyarázattal tartozom, hogy eltűntem több mint két hétre. Az ok természetesen prózai: úgy megszaporodtak…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/111000/111629_karacsonyi-menu-110.jpg Karácsonyi menük – mindenféle módon

Sokfélék vagyunk, mindenki mást és mást szeret. És igen, a karácsony is mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/115000/115145_truffel-110.jpg Saját készítésű bonbon, praliné, trüffel

A legszebb ajándék, amit a két kezünkkel alkotunk. Ahelyett, hogy megvennénk valamelyik sablondesszertet, rokonaink, barátaink…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123322_linzerkarika-110.jpg Linzerkarika téli álomkivitelben

Ha az aprósütemények egyik nagy favoritját, ugyanakkor a legnépszerűbbek egyikét kellene megnevezni, nagy valószínűséggel a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123306_csok-110.jpg Csókok, puszik, puszedlik

Apró, kerek, édes, könnyű, omlós vagy épp roppanós – ellenállhatatlan és egy falatra bekapható. Ez a csók vagy más néven…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
előző recept
következő recept