Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács-házacska

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg méz
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál margarin
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • A ragasztáshoz:
  • kb. 10 dkg kristálycukor
  • A díszítéshez:
  • 2 tojásfehérje
  • kb. 40 dkg porcukor
  • mindenféle cukorka és keksz

Elkészítés

Elkészítés: A liszt felét egy mély tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket, és ha mindezt jól elkevertük, beledolgozzuk a puha margarint, a mézet és a tojást. A liszt másik felét kis adagokban gyúrjuk a masszába. Ezután legalább 6-12 órán át pihentetjük a tésztát, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, ne hagyjuk a tésztát nagyon vastagra, mert sülés közben megdagad. Kivágjuk a ház elemeit (1 db alap, 2 db oldalfal, 1-1 eleje ill. hátulja, 2 db tető, ha marad még tésztánk, csinálhatunk kis rudakat belőle farakásnak, vagy kerítést, lakókat a házba).

Kikent, lisztezett sütőlemezen középmeleg sütőben megsütjük. Gyúrótáblán illetve egyenes felületen kihűtjük a ház elemeit. Miután kihűlt, egy teflon serpenyőben kristálycukrot olvasztunk, amivel az elemeket ragasztjuk egymáshoz. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megszilárdul. A ház elemeit a forró cukorba mártjuk, és egymáshoz illesztjük őket.

Ha áll a házunk, jöhet a díszítés. 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk 40 dkg porcukorral, és tetszés szerint díszítjük vele a házunkat.

Megjegyzés

Én a díszítésnél használt habba szoktam tenni pár csepp citromlevet is. A jégcsapokat a legvégén szoktam csinálni, mikor már kezd kissé megkötni a massza.

Egy kicsit macerás az elkészítése, de megéri, és még ajándéknak is kiváló a végeredmény. - Bernadetta

Ezek is érdekelhetnek

Friss