A mézet a vajat kis lángon felmelegítjük majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral és a fűszerekkel, szódabikarbónával, a citrushéjakkal, a citrom lével egy robotgéppel összekeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a vajas mézet és a lisztet. A tészta puha és lágy lesz, de így tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kiszakítunk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán át gyúrjuk, 3mm-esre nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 10 percig sütjük, akkor van készen, ha megnyomjuk és nem horpad be a teteje. A közben folyamatosan a hűtőben tárolt tésztából újabb adagokat szakítunk, és ugyanígy járunk el velük.
Az írókához a tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, így szép, fényes-krémes habot kapunk. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt. Veszünk egy vastagabb nylonzacskót beletöltjük a tojáshabot, és apró lyukat vágunk az sarkán. Tetszés szerint kidíszítjük a mézeseket. Száradni hagyjuk, és egy fém dobozba, vagy tálra tesszük.
Eletem első figurás mézes kalácsa.találtam egy nagyon finom receptet,én még ilyen ízletes mézest nem ettem.Sokat tett hozzá a narancs és citrom hély - Szekeres Lajosné Klári
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!