Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes zserbó kétféle krémmel

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 18 dkg cukor
  • 4 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • 1 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 20 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 60 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag szódabikarbóna
  • A vaníliás krémhez:
  • 6 dl tej
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 25 dkg puha margarin
  • 20 dkg porcukor
  • rumaroma
  • A diós krémhez:
  • 25 dkg durvára darált dió
  • 2 narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál lekvár
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl forró víz
  • őrölt fahéj
  • rumaroma
  • 2 marék mazsola
  • 2 marék egyéb aszalt gyümölcs (vörösáfonya, szilva)
  • Valamint:
  • 4 dl hígabb szilvalekvár
  • A tetejére:
  • csokimáz 20 dkg étcsokiból

Elkészítés

Elkészítés: Egy hőálló tálat gőz fölé téve a cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a tejet addig keverem folyamatosan, míg szép fényes állagú nem lesz (kb 8-10 perc), majd leveszem a gőzről, belekeverem a kakaót, a lisztet, a narancshéjat és a szódabikarbónát, és addig lisztezem, amíg elválik az edény falától.

Kiborítom lisztezett asztalra, 4 részre vágom. Gyorsan kell dolgozni vele, a legjobb még melegen kinyújtani egy kisebb tepsi hátulján, amit minden alkalommal lekenünk margarinnal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a lapokat egyenként 6-7 percig sütjük, késsel alányúlva rácsúsztatjuk egy másik tálcára, majd ezt még 3 x megismételjük. Az egymásra rakott lapok szélét késsel formára vágjuk, mert később törik a tészta.

Elkészítjük a krémeket. A vaníliás krémhez a margarint a porcukorral habosra keverjük és félretesszük. A tejet a liszttel és a darával felforraljuk, végül belekeverjük a vaníliákat és a rumaromát is, hagyjuk kihűlni, majd géppel összekeverjük a cukros margarinnal.

A diós krémhez a diót a porcukorral egy tálba szórjuk, forró vizet öntünk rá, majd mehet bele a többi hozzávaló, elkeverjük.

Összeállítjuk a sütit: egy tálcán az alsó lapot megkenjük a diós töltelék felével, a következő lapot megkenjük vastagon szilvalekvárral és erre halmozzuk az egész vaníliás krémet, erre egy újabb tésztalap kerül, amit a diós töltelék másik felével kenünk be, végül a tetejére csokimázat kenünk. Díszítjük színes cukrokkal vagy dióval.

Csak másnap szeleteljük fel, minél tovább áll a süti, annál puhább lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss