Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes kökénylikőr

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A koratéli gyalogtúra során erdőalján-mezőszélén saját bőrkesztyűileg begyűjtött kékhamvas, elsődércsípte, édes kökényszemeket krumplinyomóval megdolgoz, összekever a cukorral, a mézzel, lefed, 1 éjszakát békén hagy.

Másnap átköltöztet egy csavaros tetejű befőttes üvegbe, beledob az 5-6 centis fahéjat, felönt az alkohollal (a pálinka keményebb, a rum simulékonyabb). Az üveget elrejtve legalább 1-1,5 hónapig (türelme válogatja) megpróbál felé sem nézni.

Amikor nem bírja tovább, leszűr (gézen, stb.), szigorúan meóz, ha úgy érzi, még egy kis mézzel megtunkolhat. A produktumot kisebb üvegbe tölt, nyugisabb természet még érlelheti néhány hetet. A többiek apránként üresre varázsolhatják a tárolóedényt.

Megjegyzés

A fenti reci a párom kísérletező kedvének az eredménye, hajdan a nagymamája alkotott hasonlót, amelyet megfázás esetén alkalmazott a régi népi bölcsesség. Aki a natúr pálinkát nem, ezt már ugye talán. Sajna, én csak a lelkes szimatolásig jutok, mert már attól is hajlamos vagyok bekábulni (őkelmétől is sikerült). A mennyiség csak próbaüzemes, a soron következő jóval több lesz, kiváló minősítést kapott a házi bírálaton.
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss