Elkészítés: Az almákat megmossuk, meghámozva negyedekbe vágjuk és eltávolítjuk a magházukat, majd kisebb kockákra vágjuk.
Egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a citromot, amit előzőleg kefével alaposan megsikálunk, kettévágjuk, és a magokat felfogva belefacsarjuk a levesbe, majd a héjából sárga részeket vékonyan levágva, azokat is beledobjuk. A gyömbért vékonyan meghámozzuk, ezt is beletesszük. A szegfűszeget és a fahéjdarabot teatojásban tegyük bele, hogy utólag könnyen el tudjuk távolítani a levesből. Fedő alatt addig főzzük, míg az alma megpuhul, ekkor tegyük bele a rumot és mézet, ízlés szerint.
Az almából vegyünk ki egy kis tálkába a díszítéshez körülbelül 1-2 evőkanálnyit adagonként. Távolítsuk el a teatojást a fűszerekkel, a citromhéjat és a gyömbért, majd egy botmixer segítségével mixeljük teljesen simára a levest. Vegyünk ki egy kis tálba egy merőkanállal, és keverjük el benne simára a mascarponét, majd öntsük vissza a levesbe, várjuk meg, míg egyet forr, majd kapcsoljuk le alatta a gázt. Így krémes, bársonyos lesz a levesünk. A félretett almakockákat is helyezzük vissza a levesbe.
A vaníliás rétes igazából nem rétes, csak úgy nevezem, mert nem rétestésztából készül, hanem vajas-leveles tésztából. Ha valakinek szimpatikusabb, természetesen készítheti réteslapból is.
A vanília pudingot én mindig hagyományos módon készítem, nagyon egyszerűen, pillanatok alatt elkészíthető az itthoni változat, ráadásul még finomabb is! A két tojássárgáját fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel, majd hozzákeverve a tejet, folyamatosan keverve forrásig melegítjük. Miután kellően besűrűsödött, lekapcsoljuk és langyosra hűtjük.
A vajas tésztalapot vékonyra nyújtjuk, majd a vaníliapuding 1/3 részével megkenjük, a két szélét behajtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanezt megismételjük a másik 2 lappal is. A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Miután a rétesrudak megsültek, langyosra hűlve felszeleteljük, egy pici porcukorral megszórva, a kész almakrémleves mellé tálaljuk.