Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes-fahéjas-almás gríztorta

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1) Ledaráljuk a kekszet, majd hozzáadjuk a 8 dkg olvasztott vajat és összedolgozzuk. Az így kapot masszát egy kerek, kapcsos tortaforma aljába simítjuk, és előmelegitett sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt elősütjük.

2) A tejet a vaníliás cukorral feltesszük a tűzhelyre melegedni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a barna cukorral habosra keverjük. Adagolunk hozzá a melegedő tejből, és tovább kevergetjük. Fokozatosan hozzáadjuk a búzadarát, és megint adagolunk kicsit a melegedő tejből. Végül az egész masszát hozzáadjuk a melegedő tejhez, és folyamatos keverés mellett besűritjük a tejbegrízt.

3) A besűrűsödött grízt levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a citrom héját és az 1 evőkanál olvasztott vajat. Ezt követően beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket is.

4) A kekszes tortaalapot és a tejbegrízt szobahőmérsékletűre hűtjük. Közben a 2 db almát meghámozzuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, és vékony gerezdekre szeleteljük.

5) A kihűlt tortaalapot meglocsoljuk mézzel, ráfektetünk 1 db alma vékony gerezdjeit, amit megszőrunk fahéjjal. A mézes-fahéjas almarétegen ezután elsimítjuk a tejbegrízt. Ekkor egy újabb réteg alma következik, amit ismét meglocsolunk mézzel és megszórunk fahéjjal.

6) A tortat 180 fokra előmelegitett sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A kész tortát szobahőmérsékletűre hűtjük, majd tálalás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Megjegyzés

Anyukám almás pitéjének és férjem kedvenc galaktoburekojának házassága.
- bhunyady

Ezek is érdekelhetnek

Friss