Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes bodzaleves habgaluskával

90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 6 dl víz
  • 5-10 db tenyérnyi bodzavirág
  • 5-6 evőkanál méz
  • 1-1,5 dl bodzaszörp vagy bodzaszirup
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárga
  • 1/2 citrom
  • csipet só
  • mazsola
  • A habgaluskához:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés

Elkészítés: A 6 dl vízbe tesszük a felkarikázott citromot és a megtisztított bodzavirágokat, felforraljuk, majd kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Eközben a tojássárgákat a pudindporral, a mézzel, a tejszínnel és a bodzaszörppel csomómentesre keverjük.

Leszűrjük a bodzalét, felmelegítjük, majd a pudingos keveréket beleöntjük, és kellően sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a mazsolát, sózzuk. Amennyiben szükséges, utánízesitjük mézzel, citrommal vagy bodzaszörppel. Egyhén citromos, kellően édes, és kellemes bodzailattú levest kapunk.

A habgaluskához kemény habbá verjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a mézet, kissé összekeverjük a habbal és a lecsipkedett bodzavirágokkal. A leszűrt, de még be nem sűrített lében a galuskák mindkét oldalán 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.

Lehűtve tálaljuk a levest, tetején a habgaluskával, bodzavirággal megszórva. Kitűnő hűsítő, tápláló étel.

Megjegyzés

Szezonjában készítsünk szörpöt nagyobb mennyiségben, vagy szárítsuk meg a virágzatot, így egész évben sokféleképpen felhasználhatjuk. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss