Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes-bábos karácsonyra (mézeskalács)

MME MME
120 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 20 dkg méz
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • reszelt citromhéj
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • ánizs
  • A díszítéshez:
  • dióbél
  • mogyoró
  • mák
  • cukorhab

Elkészítés

Elkészítés: A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad).

Másnap a meglisztezett gyúródeszkán a
vékonyra kinyújtott, tetszés szerint szaggatható süteményformákkal, vagy vágható, előrajzolt kartonpapírok mentén vágva különböző figurák készíthetők.

A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra s más formákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs.

A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar megkaphatja a forró sütő, megéghet.

A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük. Ha kihűltek, cukormázzal még díszíthetjük.

Megjegyzés



Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss