Az apró kockákra vágott hagymát kevés olajon elkezdjük dinsztelni, majd beletesszük a negyedekre vágott koktélparadicsomot és a babérleveleket. Egy kicsit hagyjuk őket együtt karamellizálódni, amíg a paradicsomok is engednek egy kis levet.
Beletesszük a kockákra vágott csirkemellet és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy a húst ellepje. (Ha túl sűrű, később még higíthatjuk vízzel.) Ízlés szerint hozzáadjuk a fűszereket. (Jobb ha többször fűszerezzük inkább, mert ha bele kerülnek a konzervek, kicsit édes íze lesz.) Fedőt teszünk rá, és ameddig a csirkemell meg nem puhul, pároljuk.
Hozzáadjuk a bolognai mártást, 1-2 percig főzzük, majd mehet bele a mexikói konzerv is a vörösbabbal és a kukoricával.
A sós vízben kifőzött, leszűrt tésztát hozzáadjuk a mártáshoz és jól összekeverjük.