Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20x30-as peremes tepsit. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad, majd langyosra hűtjük.
A mandulát megdaráljuk, a cukrozott narancshéjat és citromhéjat finomra vágjuk.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a sóval, mézeskalácsfűszerrel és a darált mandulával. Eldolgozzuk a mézes masszában az egész tojásokat és a cukrozott narancshéjat, majd a keveréket a liszthez adjuk. Fakanállal jól összekeverjük (egyelőre ragad, nem baj!). A tálat fóliával gondosan letakarjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A mézes tésztát tepsibe szedjük, lisztezett kézzel belenyomkodjuk. Kivehetjük papirostól is, és lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, majd visszatesszük tepsibe a papírral együtt.
Késheggyel 5x5 cm-es négyzeteket rajzolunk a tészta tetejére, a tetejüket megkenjük a tojássárgájával, végül mindegyik négyzet közepére 1 szem cukrozott cseresznyét, köré pedig 4 szem mandulát nyomunk.
170 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel, 30 percig alufóliával letakarva sütjük, majd további 10 percig fólia nélkül sütjük tovább. A süteményeket a jelölés mentén szeleteljük. Nem kell várni hogy, megpuhuljon azonnal fogyasztható.
A karácsonyi ünnepek ízvilágához tartoznak a fűszerekkel illatozó mézesek, különböző, változatos formában, aminek díszítésében a gyerekek is szívesen segédkeznek. Ez a finoman illatozó sütemény frissen is puha és omlós! Sokáig eltartható, mélyhűthető! - Galcsill
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!