Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mese almás pite

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 2-3 kg savanykás alma
  • 15-20 dkg cukor (függ attól, hogy milyen az alma)
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • Az omlós tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipetnyi só
  • Valamint:
  • 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

    Elkészítés: Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Hagyjuk kihűlni.

    Az omlós tésztához a liszthez apróra vágva adagoljuk a fagyos vajat, és összemorzsoljuk. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást, a tejfölt, csipetnyi sót. Az egészet gyorsan összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük (ha sietünk, a fagyasztóba is tehetjük, de akkor rövidebb időre).

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú (tepsi mérete: kb. 35 * 24 cm) lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint amekkorák a papírlapok.

    Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával vagy dióval, majd elkenjük rajta az alma pépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehúzzuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük kb. 40-45 perc alatt.

    A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Megjegyzés

Számtalan aprósütemény, torta alapja az omlós (linzer-) tészta. A hozzávalók, azaz a liszt-zsiradék-cukor aránya általában 3:2:1, de ez a felhasználás célja és egyéb hozzáadott anyagok szerint változhat.
Ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, lehetőleg hideg kézzel, gyorsan dolgozzunk, és hűvös helyen állítsuk össze a tésztát. Ha meleg konyhában dolgozunk, arra mindenképp törekedjünk, hogy a hozzávalók, az eszközök és kezünk hideg legyen, mozdulataink pedig gyorsak, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tésztával. A kéz melegétől ugyanis megolvad a zsiradék, beleszívódik a lisztszemcsékbe, ennek következtében a tészta szétesik, morzsalékos lesz. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-2 kiskanál tejfölt, aludttejet, citromos/ecetes vizet gyúrunk bele, de a tészta már nem lesz olyan omlós, mint szeretnénk.

HossoAni
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Bzsuzsa27
Kedves HossoAni! Először is szeretném neked megköszönni ezt a receptet. Már régóta kerestem egy almás pite receptet, mert még sose mertem belevágni. Ez a recept annyira jó, az egész családom el volt varázsolva a végeredménytől. A legnagyobb dicséret pedig, hogy a fiam, aki nem szereti az almás pitét, nem tudna abbahagyni az evést. Mindenkinek ajánlom. Nem kellett semmit változtatni, úgy jó, ahogy le van írva.

Hasonló Receptek

Magazin