Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mese almás pite

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • A töltelékhez:
  • 2-3 kg savanykás alma
  • 15-20 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • Az omlós tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 2 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 1 csipet só
  • 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • porcukor (a szóráshoz)

Elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Hagyjuk kihűlni.
  2. Az omlós tésztához a liszthez apróra vágva adagoljuk a fagyos vajat, és összemorzsoljuk. A tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást, a tejfölt és a sót. Az egészet gyorsan összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük 
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú (tepsi mérete: kb. 35 * 24 cm) lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint amekkorák a papírlapok.
  4. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával vagy dióval, majd rákenjük az almapépet. Ráborítjuk az almára a másik tésztalapot, végül lehúzzuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. A tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon 170 fokron kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

    Még több szuper almás recept >>> 

    ALMÁS PITE KLASSZIKUSAN, VAGY ÚJFAJTA ÍZESÍTÉSSEL: TÖBB, MINT 50 RECEPT >>> 

    ALMÁS PITE - A HAGYOMÁNYOS RECEPT >>> 

Megjegyzés

Számtalan aprósütemény, torta alapja az omlós (linzer-) tészta. A hozzávalók, azaz a liszt-zsiradék-cukor aránya általában 3:2:1, de ez a felhasználás célja és egyéb hozzáadott anyagok szerint változhat.
Ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, lehetőleg hideg kézzel, gyorsan dolgozzunk, és hűvös helyen állítsuk össze a tésztát. Ha meleg konyhában dolgozunk, arra mindenképp törekedjünk, hogy a hozzávalók, az eszközök és kezünk hideg legyen, mozdulataink pedig gyorsak, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tésztával. A kéz melegétől ugyanis megolvad a zsiradék, beleszívódik a lisztszemcsékbe, ennek következtében a tészta szétesik, morzsalékos lesz. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-2 kiskanál tejfölt, aludttejet, citromos/ecetes vizet gyúrunk bele, de a tészta már nem lesz olyan omlós, mint szeretnénk. - HossoAni

Ezek is érdekelhetnek

Friss