Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diétamustra: melyik a legjobb fogyókúra? Mutatjuk!

default user icon
MME
Vajon melyik módszer a legjobb? Mit érdemes elkerülni, és mit szabad átvenni a „csodakúrákból”? Ezeknek jártunk utána, és megnéztük, mit tudnak a legnépszerűbb diéták.

Ha felmerül az életmódváltás gondolata, elkezdődik a diéták utáni lázas kutatás. Az internet korában ez nem nehéz, viszont az információdömping feldolgozása már komoly nehézséget jelenthet. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb diétákat, és minden fontos tudnivalót róluk.

GI-diéta

● Így működik

A glikémiás indexük (GI) alapján különböző kategóriákba sorolja az élelmiszereket. Egy adott étel GI-je attól függ, mennyire emeli meg a vércukorszintet a szőlőcukorhoz képest. Annál rosszabb, minél magasabb ez az érték, a hasnyálmirigy ugyanis annál több inzulint kezd termelni, amely megakadályozza, hogy a szervezet lebontsa a zsírt. Emiatt ez a diétás étrend sok zöldségből és gyümölcsből, teljes kiőrlésű termékekből és hüvelyesekből áll. Tiltólistán szerepel viszont a fehér liszt, a burgonya, az édességek és a készételek. A bevásárlásnál táblázatokra hagyatkoznak.

● Vélemény

Érdemes táplálkozási szakértővel egyeztetned, mielőtt belevágsz a GI-diétába, ugyanis ha hozzá nem értőként rosszul állítod össze az étrended, annak akár hízás is lehet a következménye. Sőt, extrém esetben olyan sok rostot vihetsz be a szervezetedbe, hogy azzal komolyan megterheled a gyomrodat és a bélrendszeredet!

„Csak a felét edd meg!”-módszer

● Így működik

Ez az elv különösen kedvelt a fogyókúrázók körében, mivel nem jár teljes életmódváltással. Nincs előre meghatározott étrend, sem más előírások. Mindössze egy szabály van: alapvetően bármilyen étel megengedett, de mindennek csak a felét szabad megenni. Fél adag sült krumpli, fél szelet csoki, egy gombóc fagylalt kettő helyett – egyszerűbben nem is mehetne!

● Vélemény

Viszonylag könnyen le tudsz vele fogyni, de megvan az a veszélye, hogy a kívánt súlyt elérve visszaállsz az eredeti adagokra, és emiatt újra hízni kezdesz. Ráadásul rossz étkezési szokások esetén egészségkárosító hatása is lehet. Nagy hátránya, hogy a módszert követve nem tanulod meg az egészséges ételek készítését, és nem ismered meg a korszerű nyersanyagokat.

Káposztaleves-diéta

● Így működik

A káposztából és zöldségekből készített, hatalmas adag levesből bármennyit ehetsz. Ez a szervezetet zsírégetésre serkenti, így már egy hét alatt is jelentős mennyiségű súlyfeleslegtől szabadulhatsz meg. A levesen kívül fogyaszthatsz még gyümölcsöt, salátákat, joghurtot, fehérjeshake-et, hetente kétszer pedig szárnyast és halat is.

● Vélemény

Rövid távú, maximum 2-3 napos diétaként vagy egy életmódváltozás bevezető szakaszaként alkalmazva hatásos, ám hosszú távon értelmetlen és káros. Ha pár napnál tovább csinálod, jelentkezni fog a mardosó éhségérzet, a tápanyagokban szegény táplálkozás miatt pedig a gyengeség, a szédülés és a hányinger.

mediterrán diéta

● Így működik

A módszer alapja, hogy étkezz úgy, mint a földközi-tengeri térség lakói, azaz használj olívaolajat, egyél elég gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket, valamint tésztaféléket, feta sajtot és joghurtot, sovány húst és halat. Már maga az ilyen típusú étkezésre való átállás is fogyást eredményez, ráadásul a diétázó egészségéről is gondoskodik.

● Vélemény

A mediterrán táplálkozás – főleg személyre szabott formában! – garantálja az egészséges étrendet és tartós karcsúságot.

Zsírszegény diéta

● Így működik

Alapelve, hogy a túlsúlyért a zsiradékok felelősek, ezért látványosan csökkenti ezek mennyiségét. Amúgy nincs sok szabály, amihez tartania kell magát, az viszont előírás, hogy rendszeresen muszáj sportolni!

● Vélemény

Legyél óvatos, hiszen számos vitamin, amire a szervezetének szüksége van, zsírban oldódik, emiatt nem szabad radikálisan lecsökkenteni a bevitt zsír mennyiségét! A másik szempont, hogy ha csak a zsírbevitelt csökkented, előfordulhat, hogy ezt helyettesítendő óhatatlanul is több cukrot fogyasztasz. Viszont ha mindkettőre odafigyelsz, valóban hatékonyan és egészségesen fogyhatsz a módszerrel.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

 


 


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss