Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Mérgező zabkását hívott vissza a Nébih

Egy angliai vállalkozástól szennyezett zab került magyar termékekhez. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnali hatállyal kivonta a termékeket a forgalomból.
Hirdetes

A zabkása az egyik legkedveltebb reggeli az egészséges életmódot követők körében. Ám nem árt megnézni, hogy milyen termékek lapulnak otthon a polcokon, mert több terméket a határérték feletti DON mikotoxin tartalom miatt azonnali hatállyal kivont a forgalomból a Nébih.

A szennyezett zabpehely, zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket a fogyasztóktól is vissza kell hívnia az érintett gyártóknak. A toxinos alapanyag egy angliai vállalkozástól érkezett hazánkba, így a Nébih az esetről a tagországokat is értesítette.

A szennyezett termékekre a Nébih Szupermenta zabkása tesztjén figyeltek fel. A termékkör komplex elemzése során a szakemberek első lépésként a legfontosabb élelmiszerbiztonsági kritériumokat ellenőrzik. Ezek egyike a mikotoxin tartalom mérése. Két terméknél felmerült a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket.

A hivatal ellenőrei az érintett gyártóknál mintát vettek – többek között – a gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt alapanyagokból. A Nébih Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában több tételben is határérték feletti DON mikotoxint mutattak ki. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte az érintett alapanyagok és az azokból készült termékek forgalomból való kivonását és fogyasztóktól való visszahívását.

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy budakeszi és egy dunabogdányi cég vásárolta meg. A jelenlegi információk alapján tőlük egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók az ellenőrzés után felfüggesztették azok felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonása és visszahívása érdekében.

A forgalomból kivont és fogyasztóktól visszahívott termékek listája az alábbi linkeken érhető el: 

https://hunorganic.com/hirek-ujdonsagok/termekvisszahivas-zabpehely-zabkasa-20181129/

http://www.szafi-products.com/

Mindkét cég a Facebook oldalán reagált a Nébih vizsgálatokra. A fogyasztóktól elnézést kérnek az okozott kellemetlenségért, az érintett termékeket pedig visszaveszik és visszafizetik az árát.

A mikotoxinokról

Az Európai Unió által végzett tudományos vizsgálatok szerint a mikotoxinok közül a fuzáriumtoxinok igen elterjedtek az élelmiszerláncban. A fuzáriózis a gabonafélék egyik legsúlyosabb betegsége. A fuzáriumtoxinok jelentős része már a szántóföldön termelődhet (ilyen pl. a DON, azaz a deoxinivalenol toxin)     .

Az egyes penészgomba fajok más-más körülmények között hajlamosak ilyen méreganyagok termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, a szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak.

EBBŐL SEMMIKÉPP NE EGYÉL! SZENNYEZETT MÜZLIT HÍVOTT VISSZA A NÉBIH >>>

HORRORCUKRÁSZDÁT ZÁRATOTT BE A NÉBIH! - VIDEÓ >>>

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL ZABKÁSÁT >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes