Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Méregtelen ételek - avagy a bio

Bio, öko, természetes, vegyszermentes. Tág fogalmak. Sokat halljuk õket mostanában. Azt gondoljuk, már mindenki tudja, érti. Azt tapasztaljuk, hogy ez nem mindig *tiszta*.
Nagyanyáink még gondosan szedegették a kertben a krumplibogarakat, nagypapa csalánlé kivonatot is csinált, ami igencsak büdös, viszony hatékony volt. Ezek természetes, ám csak kiskertekben mûködõ megoldások. Látott-e már valaki napszámosokat sok hektár krumpliföldön krumplibogarat szedni? Ugye nem?

Ezért kellenek a SZEREK. Hatékonyak, nem drágák. Viszont mérgek. Kérdés, hogy bekerülnek-e a növénybe, amit mi megeszünk? Ezt eszik a gyerekeink is, mint egészséges répát, almát, káposztát?

Ma a növénytermesztés nagy területen folyik. Cél a maximális profit. Ehhez gyorsan kell fejlõdnie a növénynek, nem szabad, hogy kártevõk a közelébe kerüljenek. Azért jön a mûtrágya, a permetezés.

Vizsgáljuk meg az ökotermelést. Természetesen itt is a profit a cél, csakhogy nem mindenáron. Ahhoz, hogy egy terület bio-termelésre alkalmas legyen, 3 évig kell tisztítani a földet, vagyis úgy kell termelni, mintha bio mûvelés folyna, de a termék nem számít bionak, mindössze az *átállás alatt* felirat szerepelhet rajta.

A növényeket lehet kezelni, és szabad istállótrágyát is használni (csak olyan helyrõl származhat a trágya, ahol nem etetik az állatokat génkezelt élelmiszerrel, illetve nem kapnak folyamatosan antibiotikumokat). A magyar termelõket, feldolgozókat és importõröket a Biokontroll nevû közhasznú társaság ellenõrzi, talajmintát vesznek, rendszeresen figyelik a termelést és a termékeket. Akit mélyebben érdekel a téma, a www.biokontroll.hu címen bõvebb információkat is talál.

Magyarországon a biotermelés fejlõdése meglepõ módon egy „multinak” köszönhetõ. A HIPP cég annak idején hatalmas területeket kötött le, amelyeken azóta biotermelés folyik, és ezt nagyon szigorúan és rendszeresen ellenõrzik. A bébipapik gyártása során egyszerre csak egy gazda terméke kerül feldolgozásra, így ha bármi probléma van, a hiba azonnal kiszûrhetõ. Érdekes, hogy ezeket a termékeket sokan veszik, hisz a gyereknek senki sem ad szívesen olyan ételt, amiben ki tudja mi van... Amikor a gyerek kinövi a bébiételeket, ez az aggodalom nyomtalanul elmúlik. És ez többé nem is változik. A felnõttek közül kevesen tartják fontosnak a biotermékek fogyasztását.

Pedig bizonyított tény, hogy a kemikáliák hatására egyre több az allergiás, meddõ, fejfájós, gyomorpanaszos, itt fáj-ott fáj típusú probléma. Inkább gyógyszereket kapunk be, ha rossz az emésztésünk, és nem gondolkozunk el a valós okokon. Emlékezzünk, hogy azzá leszünk, amit eszünk…

Sokan a biotermékek árától riadnak vissza, mások azt gondolják, hogy ami bio, az ehetetlen: magok, csírák, pempõk. De ez távolról sem így van. Az a bio, ami nem tartalmaz mesterséges szereket. Ami úgy nõtt és fejlõdött, ahogy 100 éve is. Ezt azután úgy készíthetjük el, ahogyan szeretjük...

Ezek is érdekelhetnek

Friss